Abeceda maslinovog ulja

Abeceda maslinovog ulja

Šta sve treba da znate o maslinovom ulju

Maslinovo ulje je osnovna namirnica i nezaobilazni deo mediteranske prehrane. Nije svako maslinovo ulje jednako kvalitetno. Na kvalitet maslinovog ulja utiču mnogi faktori: sirovina, način branja, čuvanje maslina, način prerade, temperatura, proces punjenja, ambalaža i skladištenje. Posebno se svojim kvalitetom izdvaja Dijamant ekstra devičansko maslinovo ulje koje je dobijeno hladnim ceđenjem plodova masline, ima visok sadržaj vitamina E i oleinske kiseline.
Kako biste maksimalno uživali u ukusu Mediterana svakog dana pogledajte naše savete i abecedu o upotrebi maslinovog ulja.

ANTIOKSIDANS- maslinovo ulje je najbolji izvor prirodnih antioksidansa vitamina A, vitamina E, fitosterola, avenasterola i polifenola koji pomažu u neutralisanju slobodnih radikala koji su stvoreni od strane štetnih faktora, kao što su zračenje, zagadjenje, duvanski dim i alkohol.
BOJA – maslinovog ulja zavisi od vrste maslina i vremena branja i varira od svetlo žute do tamno zelene boje
CENA – zavisi od kaliteta ulja
ČUVANJE- maslinovo ulje uvek čuvajte na tamnom i hladnom mestu jer su toplota, svetlost i vazduh njegova tri najveća neprijatelja
ĆELIJE raka ubija supstanca oleokantal iz maslinovog ulja, naučno je dokazano
DEVIČANSKO maslinovo ulje dobijeno je iz ploda masline isključivo mehaničkim ili drugim fizičkim postupkom, pod uslovima, koji ne dovode do promena u tom ulju i koje nije bilo podvrgnuto nikakvom drugom tretmanu sem pranja, mlevenja, dekantacije, centrifugiranja i filtriranja.
EXTRA DEVIČANSKO maslinovo ulje je najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obrađuje. Dobija se prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima
FENOLI – su najodgovorniji za mogućnost recikliranja maslinova ulja u procesu prženja zahvaljujući stabilizatorskoj ulozi. Imaju i značajan antioksidacijski učinak u našem organizmu.
GOJAZNOST – iako je visokokalorično pokazalo se da umereni unos maslinovog ulja potpomaže procesu mršavljenja
HLOROFIL – maslinovo ulje takodje sadrži hlorofil koji je vrlo efikasan u lečenju kože od psorijaze i ekcema, sadrži neke supstance protiv starenja.
ISHRANA-maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najboljih ishrana u smislu sprečavanja nastanaka bolesti modernog doba (povećan krvni pritisak, povećani trigliceridi, holesterol, gojaznost, dijabetes)
JEDNA kaška maslinovog ulja sa malo limuna ujutru je pravi blagodet za organizam
KOSA, KOŽA- maslinovo ulje omekšava kosu, čini je elastičnijom, daje joj sjaj, sadrži vitamine A i E i ima protivupalno dejstvo. Antičko je blago za blistav ten, hidrira i hrani kosu i kožu.
LEKOVITOST- u narodnoj medicini ima široku primenu za lečenje diajbetesa, čireva, opekotina, zatvora, viskog krvnog pritiska, bolesti kože, upale grla i desni, herpesa….
MIRIS- kvalitetno maslinovo ulje miriše na travu ili masline i gorkastog je ukusa
NUTRIRIVNA VREDNOST- 1 kašika maslinovog ulja sadrži 119 kalorija, nema proteina niti ugljenih hidrata, masti uskupno 13,5 grama
OBIČNO DEVIČANSKO maslinovo ulje je dobijeno ceđenjem bez hemijske prerade ali ima ostatak masnih kiselina izraženo kao oleinska kiselina 3,3%
PLOD masline se svrstava u voće i raste na drveću koje najbolje uspeva u predelima sa mediterankom klimom
ROK UPOTREBE- što je ulje mlađe, to je bolje. Koristite maslinovo ulje dok je sveže i aromatično, najbolje unutar jedne godine, jer njegove karakteristike drastično slabe vremenom.
SRCE i krvni sudovi – maslinovo ulje smanjuje nivo holesterola (LDL) u krvi i povećava nivo dobrog holesterola (HDL) i time sprečava zakrčenje krvnih sudova i pojavu srčanih udara.
TEMPERATURA- Preporučena optimalna temperatura za čuvanje je 14C. Ako nemate odgovarajuće mesto, držite ga u frižideru. Iako će se delimično zgusnuti i zamutiti, već na sobnoj temperaturi biće ponovo bistro i spremno za upotrebu. Temperature prilikom kuvanja sa maslinovim uljem koje neće promeniti njegove nutricionističke vrednosti zavise od toga koje ulje koristite.
UKUS – Ekstra devičansko maslinovo ulje se odlikuje ukusima koji mogu biti voćni, gorki pa čak i opori. Zbog ove raznolikosti a posebno oporog ukusa mnogi koji prvi put probaju maslinovo ulje odbije. Kako danas postoji širok izbor možete da probate maslinovo ulje različitih proizvođača i odlučite koje vam se najviše sviđa. Preporučujemo vam Dijamant eksta devičansko maslinovo ulje.
VRSTE maslinovog ulja su ekstra devičansko, devičansko, rafinisano maslinovo ulje
ZDRAVLJE Maslinovo ulje je veoma blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štiti srce i krvne sudove. Bogato je antioksidantima, pre svega vitaminom E i fenolima, koji štite od raka debelog creva i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]