Novogodišnja noć i zima uz zimnicu
Ima tako tih godina kada vam se podigne kosa na glavi na svako:
„Ej, gde ćeš za najluđu?“. Noć, naravno.
Pa, onda petljate nešto, zamuckujete, izmišljate, preuveličavate, odmahnete glavom, bledo pogledate, suvo odbrusite “nigde” ili kako vam već trenutno raspoloženje nalaže.
A prava istina je da su proslave novogodišnje noći postale prava gnjavaža. Eto, rekli smo naglas i nebo nam nije palo na glavu.
Zamislite samo: treba okupiti društvo, uskladiti ukuse i preferencije cenjenih dama i gospode, odabrati kafanu/kafić/restoran/hotel/disko/itd. Onda sledi organizacija. Zatvaranje finansijske konstrukcije koje uvek izgleda kao zatvaranje kofera prosečne tinejdžerke koja odlazi na tri dana, ali je spakovala ceo svoj i još pola drugaricinog ormara, pa sad i ona i brat i pas sede na koferu, dok tata klještima vuče rajsferšlus.
Hajde, i tu se nekako snađete, kao i uvek uostalom. Kada ste i to skinuli sa kičme, ostaje da “uživate” u natenane odabiru toalete.
A to izgleda otplike ovako, u kratkim crtama:
- Večna kumina plišana suknja iz Pariza vas ovaj put neće spasiti jer, potpuno misteriozno i neočekivano, ove godine nešto kao da ne radi rajsflešlus – neće da se zakopča od polovine pa nagore.
- Prošle godine je iscepao i pošteno uflekao najbolje (čitaj: jedino) odelo. Naravno, sa kumom na njegovom splavu, nakon novogodišnjeg dočeka, ali tamo negde oko 8 ujutro. Ženi nije rekao. Čeka njenu reakciju kad ugleda uništeno odelo, sat vremena pred doček sa njenom novom, fensi firmom.
- Prošlo je skoro tri godine od porođaja a njoj i dalje govore: Ma, šta ima veze što si se buca, pa tek si se porodila ženo!? A treba obući haljinu i našminkati se i namestiti frizuru tako da kada gledamo anfas u kameru – ona ne “uhvati” podvaljak.
- Nemam šta da obučem (izgovoreno očajnim glasom, ispred ormara koji puca po svim šarkama)!
I tako, znate uglavnom na šta mislimo.
I kome se onda, molimo vas, slavi, kiti, troše pare, klati na štiklama, prejeda pečenja i ruske, naručuju pesme i zapliće jezikom dok traži taksi po dva sata?
Zar nije bolje da se uživa na miru, kod kuće, uz plodove godine koju ispraćamo? Dabome da jeste. Za čije babe zdravlje ste religiozno birali povrće za zimnicu (aha? niste stigli? puno posla, jel’? nije problem, dole je rešenje…) da biste sad ostavili svoj dragi špajz, sa ugašenim svetlom, da sama zimnica dočekuje 2019? Ma, taman posla. Da sve one tegle koje se guraju po policama tako u mraku, zatvorene, nekušane uđu u novi krug, ne bi vam kao bilo žao?
Zato lepo u kućne prnje, zagrejte dobro gnezdašce, upalite TV i jelku i neka bal zimnice počne! Neka se cvekla iz komšiluka rumeni uz note i korake novogodišnjeg repertoara (a uvek se, da budemo pošteni, stvarno svi sa televizije potrude da to bude gala, to šljokice, to strobovi, to valceri, to skečevi, gosti, štiklice, smokinzi, karmini, šampanjac i konfete…ne zna čovek gde da gleda!). Pa kad još zagrejete atmosferu maslinama iz nekih toplih, dalekih krajeva i ubacite malo misterije i egzotike drevnim humusom – najbolja žurka ispada da će biti na stolu!
I kome se onda izlazi na ovaj kijamet (da se razumemo, sve ispod 12 stepeni je kijamet za elegantni outfit), da plaća da ga ujutro bole noge i glava?
I vama malkice, jel’ da? Evo, i nama.
Da čovek ne poveruje!
Uvek ovako!
Uvek isplaniramo mirno veče, TV, klopica, šlafrok, TA peć, Lepa Brena vazda mlada se smeši sa ekrana, ako bude sreće biće možda i neki Supermenov film kao nekad na filmskom maratonu 1. januara.
I uvek se odjednom, kao da vam đavo ne da mira, ili Deda Mraz ovog puta, nekako uvučete u tu prokletu plišanu suknju, neka žena bude sebi tako lepa da je malkice zabolelo nežno uvce da li ćete vi odelo ili kao u kladionicu, a bucu muž iznenadi bebisiterkom i požuruje je da se spremi jer je vodi na ples (da te gledam kako gibaš, malo joj bezobrazno dobacuje, tek da joj malo samopouzdanje reketira nebu pod oblake)…
I tako odemo svi na neke proslave. Često i kod nekoga samo neko društvance, svako donese nešto za pod zub, i za grlo – razume se, ništa pretenciozno. Ali, ipak sa glavoboljom. Žene prođu za nijansu bolje. I njih boli glava, ali ne i noge ovaj put jer su svi domaći pa se vrtoglave štikle skidaju odmah posle slikanja.
Ovi ambiciozniji i dalje prave velike žurke. I tu se lepo pojede, pa pratite dalje tekst.
A nekad se neko seti pa organizuje vikendicu, salaš, mini skijanje… Tek tu u prirodi se čoveku otvori apetit. Još ako se mezeti pored neke vatrice… Ode cela zimnica!
Ode se i u restoran, hotel, bar, klub… Svuda vredne nožice sa cipelicama za ples stignu to veče. Zato pre i posle provoda, nešto fino u kljun, i bićete kao novi za reprizu.
U svakom slučaju, bojimo se da se i ove godine jelka džabe udesila, izvisila je za doček. Ali, zna ona, njen dan je svaki sledeći, i to kod onih ekstremnijih traje i do Đurđevdana.
Ima dana, jelkice!
Tako da, ’ajde, ručak, pa brijanje, feniranje, čalabrckanje sa još uvek nerasklonjenog stola, peglanje, parfemi, taksi, bankomat, malo svađe oko toga da li je planirao da i ove godine bude najveća cicija pred svima i da je bruka ili će kao nekad da plaća pesme i ne žali para, još jedan bankomat, taksista malo opušta situaciju, kaže isto tako i kod njega (onda namerno digne sve i spiska kao pijani ruski grof pa će posle da kuka)!
I onda tako svi se nešto oraspolože tog 31. Svi nešto ljubazni, onaj baksuz iz prizemlja ujutro očistio led ispred ulaza i zakačio neke zlatne kugle na gelender. Prodavačica u više navrata rekla „nema veze za 3 dinara, bolje vi meni, nego ja vama da dugujem“, a eto i celo jutro bakama, dedama, tatama i mamama, pa i strinama, ujnama, tečama – zvone telefoni, svi mladi ih se setili. Pa kako su, pa navratili bi na sat vremena… Ovi iskusni, već uparađeni sede za prepunim stolom, sve vreme kritikujući kako se svake godine sve kasnije i kasnije javljaju. Pa nekad se ručalo u podne 31. januara, sad se ovi mladi smeju na to. Spavaju kažu tada. Ili nema teoretske šanse da spreme sebe i klince i dopreme ih iz tačke A u tačku B do tada.
Naravno, kao i uvek, pri tom susretu glavnu ulogu ne odigra jelka sa svim ukrasima iz detinjstva. A svake godine sve veća čini vam se, pa se došaptavate i smejuljite maminim svetlećim jelenima, letećim zvezdama i ostalim instalacijama po celoj kući (do peškirića za ruke sa motivom šampanjca i ponoći na starinskom satu).
Ni domaća rakija nije to što vas sve zbliži kao porodicu. Čak ni sad, kad možete zajedno da nazdravite, a ne kao kad ste bili deca pa tek tu i tamo krišom liznete rakiju dok im dodajete.
Mamina, tetkina, bakina, strinina, kumina, snajina, svekrvina, tazbinina zimnica je to što vas spaja!
Jela, recepti, tajne, drevni sukobi oko tačne gramaže, inovacije, tradicija, razmimoilaženje u ukusima koje obavezno vodi i do razmimoilaženja u političkim stavovima (što se oko trojke uvek i pokaže) – to je ono što čini srž komunikacije jedne zajednice. Zajedničko uživanje u dobroj hrani, fuzija starinskih tvrdokornih domaćica i ovih mladih, snalažljivih, informisanih i kreativnih, i još su u igri već neko vreme i muškarci koji donose jedan poseban šmek – pa novogodišnje trpeze postaju nove jelke. Barem tako deluje na Instagramu. Viri tamo neka zapostavljena jelka, ali samo koliko se vidi iznad stola i ispod sve te hrane.
Tako i treba.
Jedite, pijte sa najmilijima, sladite se, kafenišite, nazdravljajte. To vam je i posao 31. decembra.
A evo i jednog recepta da uz malo truda ’ladno parirate ovim neprikosnovenim kraljicama ruske salate na novogodišnjim proslavama. I one, kao i Elizabeta, nemaju nameru da bilo kome ustupe tron! E, pa ovo će ih oboriti s nogu, verujte! Malo zbuniti ali zacakliće im se oči od zadovoljstva. To neće moći da sakriju.
Srećna Nova, sijajte večeras!
Umak sa cveklom i humusom, i sa maslinama i belim lukom
Priprema
- Jednostavno blendirati cveklu sa humusom. Dodatke i sastojke pojačati po sopstvenoj želji i ukusu. Predlažemo apgrejdovanje recepta u vidu belog luka ili sremuša, kao i raznik semenčica kojima možete posuti ovu umak salatu.
- Upaliti blender. Usuti sastojke. Blendirati. Spakovati u finu činiju. Izneti i drsko staviti tik do ruske salate. Obe umak-salate služiti sa krekerima.
Sastojci
Cvekla/humus:
- Dijamant zimnica – Cvekla
- Za humus: kuvane leblebije (iz konzerve je najjednostavnije), 3 pune kašike tahinija, 2 kašike limunovog soka, 3-4 kašike Mediteran ulja i 120ml mlake vode blendirati u žitku masu zvanu humus
Masline i beli luk: