Kombinovanje u ishrani

Kombinovanje u ishrani

Naše telo je jedna mala hemijska laboratorija koja radi 24 časa dnevno. Zato je dobro znati šta i kada jesti i koje su namirnice pogodne za kombinovanje, a koje ne.

Pre nego što počnete da razmišljate o kombinovanju, pridržavajte se poslovice „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju“. Intenzitet metabolizma nije na istom nivou čitavog dana. U jutarnjim satima naš metabolizam je ubrzan i zahteva bogat doručak, tako da slobodno možete kombinovati ugljene hidrate i masti. Za doručak kombinujte žitarice, masti životinjskog porekla (sirevi, jogurt) i biljnog porekla (margarin, maslinovo ulje), jer time ubrzavate metabolizam. Ukoliko preskočite doručak, telo trpi, jer ne dobija novu energiju, pa onda štedi ono što ima. Idealno vreme doručka je između 8 i 9 sati.

Potrudite se da ručak bude bogat belančevinama, uz dobru salatu. Idealno vreme za ručak je od 13 od 15 časova. Za ručak i večeru ne kombinujte proteine i ugljene hidrate. Ovo znači da belančevine tj. ribu i meso ne bi trebalo jesti sa krompirom, pirinčem, graškom, pasuljem i testeninom, već sa svežim povrćem. Nažalost, naša ishrana uglavnom podrazumeva upravo ovu kombinaciju i zato nam treba mnogo više vremena da svarimo ovakvu hranu, jer u razlaganju navedenih namirnica učestvuju različiti enzimi. Ukoliko volite pirinač, grašak, pasulj i testenine, jedite ih kao zaseban obrok, bez mesa i ribe.
Večera bi trebalo da bude najmanji obrok. Idealno vreme za večeru je između 19 i 20 časova, odnosno tri sata pre spavanja. Sve što pojedemo neposredno pre spavanja ostaje u našem stomaku čitave noći, jer želudac u večernjim satima radi izuzetno usporeno. Kombinacija namirnica koja važi za ručak, važi i za večeru, samo što količinski večera mora da bude upola manja.

Idealno vreme za uzimanje voća nisu jutarnji sati, već popodnevni, između dva obroka tj. od 16 od 17 časova, jer tada naš organizam najbolje vari šećere iz voća. Nećete osećati nadutost, ukoliko voće jedete popodne, tri sata nakon ručka, i barem jedan sat pre večere. Ovo vreme je dobro i za one koji vole slatko. Ipak, pazite da izbor slatkiša bude zdrav, poput meda i crne čokolade. Izbegavajte grickalice i vodite računa da pravite barem tri sata razmaka između obroka.

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]