ZAŠTO SU NAŠEM TELU POTREBNE OMEGA 3 MASNE KISELINE?
Brz tempo života i sve veća raznovrsnost namirnica pred nas stavlja nedoumicu – kako se svakodnevno hraniti zdravo? Iako su mišljenja o ulozi masnoća oprečna, nesporno je da su masti nužan sastojak naše ishrane, neophodan za rad ćelija u svakoj životnoj dobi.
Masti je najjednostavnije podeliti na zasićene i nezasićene. Nezasićene su “dobre” i treba da budu dominantan tip masti u balansiranoj ishrani. Tu spadaju esencijalne masne kiseline – Omega 3 i Omega 6.
Ove kiseline se nazivaju esencijalnim jer ljudski organizam nema sposobnost da ih sam sintetiše, te moramo da ih unesemo hranom.
Promene u načinu života i vrsti hrane koju svakodnevno konzumiramo, dovele su do nedovoljnog unosa Omega 3 masnih kiselina i poremećenog odnosa Omega 6 i Omega 3 masnih kiselina.
KOJI SU IZVORI OMEGA 3 MASNIH KISELINA?
Masne kiseline iz grupe Omega 3 najčešće se konzumiraju u maloj količini, a glavni izvori su morska riba (tunjevina, haringa i sardine), neka od biljnih ulja (laneno, repičino, sojino), orasi, pasulj, grašak, sočivo kao i spanać, kelj i zeleno lisnato povrće.
Pored njih i Omegol ulje i Omegol namaz su proizvodi bogati ALA Omega 3 masnom kiselinom, koja doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi. Sadrže optimalan odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina i prirodan su izvor vitamina E.
ODNOS OMEGA 3 I OMEGA 6 MASNIH KISELINA
Postizanje dobre ravnoteže između Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina u ishrani je veoma važno. Omega 3 imaju ulogu u smirivanju zapaljenskih procesa a većina Omega 6 ima tendenciju da podstiče zapaljenja. Oba procesa su važna našem telu, samo ukoliko se međusobno dopunjuju i ako su u ravnoteži.
Pravu korist od Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina naš organizam može imati samo ako se one unose u adekvatnoj razmeri.
Pravi odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina je otprilike 1:3 do 1:5, dok je u našoj svakodnevici uglavnom 1:10, što ukazuje na nedovoljan unos Omega 3.
U prošlosti, ishrana ljudi nije bila toliko loše izbalansirana jer se zasnivala na unosu dosta mahunarki. Danas se sve više konzumiraju keks i mnoge grickalice koje sadrže biljna ulja sa visokim vrednostima Omega 6.
Omegol namaz ima odnos 1:5,7 dok Omegol ulje 1:4.
ISHRANA BOGATA OMEGA 3 I OMEGA 6 MASTIMA
Da bi se osigurale prave količine Omega 3 potrebno je jesti ribu 3 – 4 puta nedeljno (pečenu u rerni ili kuvanu na pari da bi najbolje zadržala svoje hranljive karakteristike). U svoju ishranu možete dodati i semenke lana (u jogurt ili salatu) menjajući ih povremeno sa orasima.
Svoja jela možete obogatiti i Omegol uljem koje je izrađeno od tri vrste ulja: ulja repice, suncokreta i kukuruzne klice.
Sadrži povoljan odnos Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, te samo jedna kašika Omegol ulja zadovoljava čak 50% dnevnih potreba za vrednim vitaminom E.
Korisno je znati da Omega 3 masne kiseline ne treba izlagati povišenoj temperaturi jer se tada sprečava njihova aktivnost. Zato se preporučuje upotreba Omegol ulja za prelive preko salata i hladnih jela.
Nela Bunčić je sa nepunih 5 godina počela da trenira moderni balet, kada se i rodila njena jubav prema plesu i fizičkoj aktivnosti. Od tada pa do danas, konstantno trenira i trudi se da uvek bude u formi. Do sada je istrčala preko 30 polumaratona i jedan Njujorški maraton. Za sebe često kaže da je promoter zdravog načina života jer prosečno vežba šest puta nedeljno i pretrči oko 25 kilometara svake sedmice. Pored fizičke aktivnosti, važna joj je i kvalitetna i balansirana ishrana. Zato se trudi da njeni obroci sadrže dovoljno vitamina i minerala. Za optimalan unos Omega 3 masnih kiselina najčešće bira Omegol proizvode – Omegol ulje koje je neizostavni sastojak njenih hranljivih salata i Omegol margarinski namaz koji je deo svakog ukusnog sendviča.
KORISNI SAVETI ZA ZDRAVIJI ŽIVOT
Vodite računa o ishrani: konzumirajte namirnice bogate Omega 3 masnim kiselinama i magnezijumom.
Vežbajte svakodnevno: svakodnevne brze šetnje ili vožnja biciklom blagotvorni su i za vaš um i za krvotok.
Redovno kontrolišite krvni pritisak: Osobe s povišenim krvnim pritiskom najčešće nemaju nikakve simptome pa se dijagnoza u najvećem broj slučajeva postavlja slučajnim merenjem.
Primenite tehnike upravljanja stresom: Postoje brojne tehnike uz pomoć kojih možete upravljati stresom te da stresne situacije vidite kao izazov a ne pretnju.
Izbegavajte cigarete: Kada pušač prestane da konzumira cigarete, posle godinu dana značajno mu se smanjuje rizik za obolevanje od srčanih bolesti.
OMEGOL PROIZVODI
OMEGOL ANKETA
Proverite koliko poznajete vaše srce i koliko ste informisani o bolestima srca i krvnih sudova. Popunite Omegol edukativnu anketu na bit.ly/Anketa_Omegol !