Upravljanje kvalitetom, bezbednošću hrane i zaštitom životne sredine

Upravljanje kvalitetom i bezbednosti hrane

Kvalitet – stepen savršenstva!

1997. godine Savezni zavod za standardizaciju iz Beograda je sertifikovao Sistem menadžmenta kvalitetom u Dijamantu DOO prema standardu JUS ISO 9002.

2004. godine, eksternom sertifikacijom od strane TÜV SÜD, potvrđeno je da Dijamant DOO ima usaglašen sistem menadžmenta kvalitetom sa zahtevima revidiranog standarda ISO 9001:2000. Sistem kvaliteta je tada proširen i na HACCP i sprovodi se kao integrisan sistem.

2009. godine celokupna proizvodnja i svi proizvodi su sertifikovani prema HALAL standardu – standard islamske zajednice koji isključuje upotrebu materijala poreklom od svinja i alkohola.

2011. godine sertifikovan je GMP+ – holandski standard za bezbednost hrane za životinje.

2011. godine sertifikovan je i IFS – Međunarodni standard za hranu (nemačko-francuski), koji je 2013. zamenjen drugim standardom iz grupe GFSI: FSSC 22000 – Sistem menadžmenta bezbednošću hrane.

2012. godine sertifikovan je ISO 14001 – Sistem menadžmenta zaštitom životne sredine.

2015. godine sva ulja i sve biljne masti su sertifikovani prema KOŠER standardu. Košer standard propisuje proizvodnju i pripremu hrane prema posebnim jevrejskim običajima. Košer sertifikat (heb. Kashrus – odgovarajući, ispravan) garantuje da određeni prehrambeni proizvod ispunjava zahteve propisane Torom.

2018. godine sertifikovan je RSPO MB standard za upotrebu palminih masnoća iz održivih izvora.

2021. godine ponovo je sertifikovan standard IFS Food, a samom sertifikacijom je ukinut FSSC 22000.

2021. godine sertifikovan je standard ISO 45001 – Sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu.

2024. godine uveden Vegan sertifikat (V-label) za određene kategorije proizvoda.

Stalnim inovacijama u cilju praćenja svetskih zahteva za kvalitetom i bezbednosti svojih proizvoda, a na osnovu naučnih istraživanja i zahteva tržišta, Dijamant svakodnevno izlazi u susret svojim potrošačima.

Dobijanjem ovih sertifikata Dijamant DOO čini još jedan napredak u uspešnom poslovanju i razvoju, koji se zasniva na prozvodnji kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane prema evropskim standardima, za potrebe kako domaćeg, tako i inostranog tržišta.

Politika kvaliteta, bezbednosti hrane, bezbednosti i zdravlja na radu i zaštite životne sredine

Sertifikovani standardi

Zaštita životne sredine

Čuvajmo životnu sredinu za buduće generacije!

Cilj donošenja regulativom iz oblasti zaštite životne sredine je usaglašavanje nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU, stvaranje institucionalnih i normativnih uslova za odgovarajući pristup u donošenju i sprovođenju strategija i razvojnih planova, programa i odluka, prilagođavanje privrednih i drugih aktivnosti procesima u životnoj sredini i usklađen sistem mera prevencije i kontrole korišćenja prirodnih resursa i dobara, odnosno zaštite životne sredine u celini.

U cilju sprovođenja zakonskih i podzakonskih propisa u oblasti zaštite životne sredine, identifikovane su  određeni aspekti životne sredine u kompaniji Dijamant, koji mogu imati uticaj na životnu sredinu, nad kojim se sprovode mere monitoringa.

Uz saglasnost direktora Dijamanta doo, zainteresovane strane mogu dobiti na uvid podatke vezane za aspekte životne sredine.

Usvojenim monitoring sistemom se prate parametri životne sredine na lokaciji Dijamant DOO kojim su pokriveni svi identifikovani aspekti:

  • Korišćenje sirovina i prirodnih resursa, korišćenje energije
  • Emisije u vazduh
  • Ispuštanja u vodu
  • Ispuštanja u zemlju
  • Emitovana energija (npr. Toplota, zračenje, vibracije (buka), svetlost)
  • Stvaranje otpada i/ili nusproizvoda

U Dijamantu se pored uvođenja novih tehnologija i usavršavanja postojećih, pomno prate i najnoviji domaći i svetski trendovi za očuvanjem životne sredine. Podstiče se upotreba obnovljivih izvora energije, sprečavanje i kontrola zagađenja svih ekosistema. Ovaj stalni cilj se postiže ne samo ulaganjem u nove tehnologije i način rada, već i razvijanjem svesti svih zaposlenih o značaju ličnog doprinosa očuvanju životne sredine.

Čuvajmo životnu sredinu za buduće generacije!

RSPO 2024.

U regionu jugoistočne Evrope, Dijamant je jedan od dva najveća i najstarija regionalna proizvođača jestivih ulja, margarina i majoneza, kao i proizvoda na bazi majoneza i kečapa, a posluje u okviru Fortenova grupe.

Dijamant sa više od 80 godina tradicije je sinonim za kvalitet, što redovno potvrđuju nezavisna istraživanja i preferencije potrošača, jer su proizvodi kompanije redovno njihov prvi izbor. Liderski status kompanije na tržištima ide ruku pod ruku sa poverenjem potrošača u njihove tehnološke postupke, zdravlje proizvoda, sledljivost, ali i poštovanje principa održivosti u lancu proizvodnje i snabdevanja.

Ovakav pristup potvrđuje čitav niz sertifikata i oznaka kvaliteta u vlasništvu Dijamanta. Jedan od njih je Okrugli sto o održivom palminom ulju (RSPO) sertifikat međunarodne RSPO organizacije posvećene promociji uzgoja i upotrebe održivih proizvoda od palminog ulja.

Uzgoj palminog ulja značajno doprinosi negativnim posledicama po životnu sredinu i društvo. Da bi se stvorile plantaže, velike površine tropskih šuma se često krče, što dovodi do masovnog krčenja šuma. Ovaj proces dovodi do ozbiljnog gubitka biodiverziteta, uključujući izumiranje mnogih ugroženih vrsta kada izgube svoja prirodna staništa. Takođe, paljenje šuma, koje se često koristi za pripremu zemljišta, izaziva povećanu emisiju gasova staklene bašte, što dodatno pogoršava klimatske promene.

Pored ekoloških izazova, postoje i značajni društveni izazovi. Uzgoj palminog ulja često dovodi do prisilnog raseljavanja autohtonih zajednica, dok loši uslovi rada i eksploatacija radnika, uključujući dečiji rad, dodatno naglašavaju negativne društvene uticaje povezane sa ovom industrijom.

U cilju sprečavanja negativnih uticaja na životnu sredinu i društvo, osnovni principi organizacije RSPO obuhvataju: poštovanje radnih prava, etičko ponašanje, odgovorno i održivo korišćenje zemljišta, bezbednost na radu, ublažavanje klimatskih promena i smanjenje emisija GHG, uključivanje malih, lokalnih dobavljača i transparentnost, a uključuju i veliki broj različitih zainteresovanih strana – od proizvođača preko prerađivača do trgovaca.

Svesni značaja ovakvog pristupa i negativnih posledica uzgoja palminog ulja, Dijamant je kroz članstvo i godišnju resertifikaciju u globalnoj RSPO inicijativi izabrao aktivno učešće i saradnju u promociji i razvoju održive prakse nabavke palminog ulja, te inkorporira temeljne principe ovog modela rada u svoje vrednosti. Dijamantova posvećenost inicijativi RSPO vidljiva je kroz povećanu upotrebu održivog palminog ulja u proizvodnji industrijskih proizvoda, dok potrošnja održivog palminog ulja za ove namene kontinuirano raste (u 2024. u odnosu na 2023. potrošnja ove sirovine bio 1,5 puta veći).

Na ovaj način demonstriraju svoju svest o važnosti promovisanja održivog poslovanja u lancu snabdevanja palminim uljem podržavajući inicijativu koja nastoji da razvije industriju proizvodnje palminog ulja zasnovanu na principima održivosti u celom lancu.