Dijamant DOO

Kompanija Dijamant DOO najveći je proizvođač jestivih ulja i vodeći proizvođač margarina, biljnih masti, majoneza i delikatesnih proizvoda na bazi majoneza u Srbiji.

Istorija kompanije „Dijamant“  počela je davne 1938. godine kada je akcionarsko društvo fabrika ulja „Beograd“ sa samo devedeset radnika na dnevnom nivou prerađivala 25 tona suncokreta, što je rezultiralo proizvodnjom šest tona ulja. Nepune dve godine kasnije, sedište kompanije seli se u Petrovgrad, današnji Zrenjanin, a 1946. godine kompanija postaje državno preduzeće i svoj rad započinje pod nazivom fabrika ulja „2. oktobar“. Polovinom prošlog veka kapaciteti se proširuju na magacine za suncokretovu sačmu, jestivo ulje, industrijske koloseke, kao i za proizvodnju biljnih masti.

Poznati margarin Dobro jutro nastaje 1980. godine u saradnji sa a nepunih osam godina kasnije i Dijamantov majonez, čime postajemo prva kompanija za proizvodnju namaznih margarina i majoneza u našoj zemlji.

Krajem 20. veka širimo delatnosti puštanjem u rad pogona za proizvodnju biljnih masti i margarina, čime je započeta proizvodnja domaćih preliva i soseva pod brendom Dijamant. Rast poslovanja pratio je i razvoj portfolija brendova – Dijamant i Dobro jutro se vizuelno i asortimanski upotpunjuju, a lansiran je i novi brend funkcionalne hrane, Omegol, koji je vrlo brzo zauzeo značajno mesto kod potrošača na tržištu Srbije.

Uporedo sa razvojem portfolija, formirana je i snažna distributivna mreža sa centrima u Beogradu, Nišu, Čačku, Vrbasu i Zrenjaninu, čime je pokrivena čitava teritorija Srbije. Dijamantovi proizvodi su dostupni potrošačima u svim delovima zemlje, postajući sinonim za kvalitet, tradiciju i uspešno poslovanje

Danas, kao vodeći proizvođač u uljarskoj industriji, kompanija kontinuirano ulaže u unapređenje proizvoda, kao i u razvoj samih proizvodnih procesa, u skladu sa najnovijim svetskim trendovima u prehrambenoj tehnologiji. Mnogobrojna domaća i međunarodna priznanja dokaz su liderske pozicije koju Dijamant ima u proizvodnji ulja, biljnih masti i margarina, a nama najdraža dolaze od potrošača, jer smo za njih prvi izbor. I naša nova linija proizvoda, Dijamant način, za koju simbolično kažemo da „dodaje ukus životu“, dobitnik je više priznanja, a mi smo pokazali kako uz inovativne proizvode hrana postaje filozofija i ritual koji oslikava životni stil.

Dugogodišnja liderska pozicija brenda Dijamant u kategorijama jestivo ulje, majonez, stoni i namazni margarin potvrđena je od strane globalne agencije Nielsen, i to na osnovu prikupljenih podataka za tržište maloprodaje, kojom je 2021. godine Dijamant proglašen za brend broj jedan u Srbiji.

Kroz poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju i putem sopstvene maloprodajne mreže, potrošačima kontinuirano osiguravamo sveže, zdrave i domaće proizvode kontrolisanog porekla i kvaliteta. Značajan smo činilac u sektoru poljoprivrede, naročito u oblasti proizvodnje uljarica, što podrazumeva razvoj partnerskog odnosa sa proizvođačima, kao i logističku pokrivenost u svrhu otkupa i bezbednog skladištenja uljarskih kultura.

Važnom prekretnicom u poslovanju smatramo ulazak u sastav Fortenova grupe, čime Dijamant postaje deo sistema koji kontinuirano beleži dobre rezultate poslovanja u celoj regiji. Fortenova grupa strateški ulaže u razvoj proizvodnog i pogonskog segmenta, pri čemu je izdvojeno više desetina miliona evra za razvoj novih pogona za presovanje i ekstrakciju ulja, kapaciteta 1.200 tona na dan, što će zrenjaninskoj uljari doneti nove poslovne mogućnosti.

Dijamant je od strane svojih partnera i potrošača prepoznat kao društveno odgovorna kompanija, koja veliku pažnju posvećuje pitanjima zaštite životne sredine i unapređenja kvaliteta života u društvenoj zajednici. Posebno smo posvećeni projektima Prati suncokret, koji je usmeren na potrebe osoba sa Daunovim sindromom i njihovu inkluziju u društvene procese, kao i Mladi poslastičari, koji je posvećen talentovanim srednjoškolcima i „najslađem“ zanatu.

I nakon više od 80 godina poslovanja ostajemo dosledni svojoj filozofiji – da od kvaliteta ne odustajemo i da se u „sve mešamo“!