Veličanstvena bundeva i njena moć

Veličanstvena bundeva i njena moć

Poreklom iz Južne Amerike, bundeva je jedna od onih namirnica čiji su gotovo svi delovi jestivi- seme, plod, listovi i cvetovi. Međutim, kod nas se obično koriste plod i seme. Dok je još nezreo, plod je odličan za slana jela, a kada sazri, predstavlja izvrsnu poslasticu pogodnu za sve uzraste. Bundevu je moguće jesti samostalno, ispečenu u rerni, i uz malo cimeta, na primer, ali i u nezaobilaznoj piti bundevari. Ona je pogodna i za pravljenje soka ali i krem čorbi koje posebno vole deca.

Pored toga što će vas zasladiti, bundeva će dobro uticati na vaš organizam. Znate one situacije kada neku namirnicu hvale za toliko mnogo stvari da na kraju ne verujete ni u jednu? Ovo je jedna od tih, samo što u blagodeti bundeve možete vrlo lako da se uverite sami. Njen plod je pun minerala i vitamina, pa je pogodna za sve pristalice zdrave i dijetalne ishrane.

Semenke bundeve kao zdrave grickalice
Semenke bundeve su veoma bogate amino kiselinama triptofanom koji pretvara serotonin u organizmu i utiče na dobar san. Slobodno pre spavnja grickajte bundevine semenke i spavaćete kao beba. Semenke bundeve su veoma lagane za probavu, a ujedno su bogate zdravim proteinima, savršene su za brzu užinu tokom dana jer stabilišu nivo šećera u krvi. Kada sledeći put posegnete za grickalicama neka to budu semenke bundeve. One su i sjajan dodatak salatama, supama, sosevima.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 3.3]