Lagani brzi recepti za letnje uživanje
Svečano otvaramo sezonu laganih obroka i dobrih vibracija.
Dok se termostat polako podešava na prave letnje dane, naše telo sve više traži obroke koji su sveži i lagani kako kalorijski tako i za pripremu. Znači tražimo balans : Da budemo i siti i srećni 😊
Istražili smo nekoliko jednostavnih recepata koji su uz dodatak Light majoneza.
Uštipci sa kukuruzom i sirom
Priprema:
U činiji sjedinite kukuruz, brašno, so i prašak za pecivo.
Dodajte jaja, promešajte pa ubacite luk i kačkavalj. Pobiberite po ukusu i sve sjedinite.
Pržite uštipke u tiganju na dobro zagrejanom ulju iznad srednje vatre dok ne porumene sa obe strane.
Služite sa Dijamant light majonezom i svežim kriškama paradajza.
Sastojci:
- 400g kukuruza šećerca, obarenog
- 130g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
- 2 jaja
- 1/2 manjeg crnog luka, sitno seckanog
- 100g kačkavalja, narendanog
Služite uz:
- Dijamant light majonez
- paradajz
- mladi luk ili vlašac
Grill pizza (pica sa roštilja)
Priprema:
Pomešajte suve sastojke sa uljem pa ulivajte malo po malo vode, sve vreme mešajući varjačom.
Kada nestanu suvi delovi sa dna činije počnite da mesite rukama dok se komadi sa dna činije ne sjedine u kuglu. Nauljite testo i pokrijte pa ostavite da odmori 30 minuta.
Tikvice isecite na trakice, nauljite ih i stavite na gril tiganj. Pecite kratko dok ne odmeknu pa ih prebacite u činiju i začinite.
Testo razvucite tanko u krug pa prebacite na nauljen, dobro zagrejan gril tiganj i pecite. Kada se donja strana ispeče okrenite koru na drugu stranu i preko rasporedite tikvice, sir, masline i paradajz. Poklopite folijom i pecite dok se sir ne istopi.
Služite picu dok je topla uz prethodno pripremljen umak.
Sastojci:
Umak:
- 200g Dijamant light majoneza
- 4 grančice origana ili 2 kašičice sušenog origana
- 2 grančice ruzmarina (ili drugi začin po želji)
- 2 čena belog luka
- Naseckajte začine i beli luk pa ih pomešajte sa majonezom i začinite po ukusu.
Sastojci za testo:
- 225g brašna
- 1/2 kašičice soli
- kašičica praška za pecivo
- 2 kašike ulja
- oko 100ml tople vode
Prilozi:
- 1 tikvica
- masline
- 150g čeri paradajza
- 150g mocarele
Sendvič sa piletinom u rančerskom umaku
Priprema:
Piletinu isecite na kockice, dobro posolite i pecite u nauljenom, dobro zagrejanom tiganju iznad najjače vatre.
Ispečenu piletinu prebacite u dubok tanjir i dobro pokrijte.
U jednoj posudi pomešajte mileram, majonez, limun i sve sitno naseckane začine pa začinite umak po ukusu. Ukoliko nemate sve začine sa spiska koristite one koje imate.
Dodajte 2-3 kašike umaka piletini i dobro promešajte. Preostali umak korstite da premažete zemičke.
Na donju stranu zemičke poređajte listove zelene salate pa sipajte piletinu, zatim stavite režnjeve paradajza, onda krastavac i preklopite. Služite sendvič dok je svež
Sastojci:
- 500g belog mesa
- 200g grčkog jogurta ili milerama
- 100g Dijamant light majoneza
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašika seckane mirođije
- 1 kašika seckanog vlašca
- 2 čena belog luka
- so i biber po ukusu
Prilozi:
- zemička
- paradajz
- krastavci
- zelena salata
Salate u tegli
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u teglici, najbolje nekoliko sati pre služenja kako bi se svi ukusi povezali.
Sastojci:
Dresing:
- 285ml Dijamant light majoneza
- 2 kašičice senfa
- 2 kašike limuna
- 2 čena belog luka, sitno seckan
- biber i so po ukusu
Tuna salata
Priprema:
Paradajz i masline isecite na pola, krastavac na tanke režnjeve, a mladi luk naseckjate sitno.
Na dno tegle stavite 2 kašike dresinga, pa sipajte pastu, tunu, luk, krastavac, masline, čeri i na kraju zelenu salatu po izboru.
Sastojci:
- 4 kašike skuvane testenine
- 80g tunjevine u komadima
- 2 struka mladog luka
- 1/4 salatnog krastavca
- 5 zelenih maslina
- 6 čeri paradajza
- mešavina zelene salate
Panzanella salata
Priprema:
Krastavce isecite na tanke kriške, papriku na štanglice, luk na što tanje polu mesece, a paradajz isecite na kockice.
U teglu sipajte 2 kašike dresinga pa dodajte krastavac, papriku, luk, paradajz i na kraju krutone.
Sastojci:
- 1/4 krastavca
- 1/4 crvene paprike
- 1/4 ljubičastog ili crnog luka
- 1 manji paradajz
- 2 kašike krutona
Mexico salata
Priprema:
Kupus isecite tanko, šargarepu sitno narendajte, luk tanko nasecite, a papriku isecite na štanglice.
U teglu sipajte 2 kašike dresinga i dodajte dalje kupus, pasulj, kukuruz, šargarepu, luk, papriku i za malo hrskavog doživljaja tortilje po vašem izboru.
Sastojci:
- 90g ljubičastog kupusa
- 2 kašike crvenog pasulja iz konzerve
- 2 kašike kukuruza šećerca iz konzerve
- 1 manja šargarepa
- 1/4 ljubičastog luka
- 1/4 crvene paprike
- 50g tortilja čipsa