Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Kako da decu zabavite i zaokupite a da to bude poučno, korisno i bezbedno?

Priznajte, dok se deca raduju raspustu, vas hvata blaga jeza na pomisao da morate danima da ih zabavite i nečim zaokupite (a da to nešto bude poučno, korisno i bezbedno). Ako ste računali na lektiru – zaboravite. Setite se sebe iz tog perioda i koliko vam se na raspustu čitalo „Orlovi rano lete“! Nadamo se da imate plan B.

Nemate?

Ne brinite. Ni ovoga puta vas nećemo ostaviti na cedilu. Potrudili smo se da vam obezbedimo nekoliko ideja za zabavu tokom zimskog raspusta. Vaše je samo da pročitate, primenite a onda i stvarno uživate sa svojim mališanima.

A kada budete malo bolje pročitali naše predloge, shvatićete da se u njima krije idealna klopka za klince. Pod zastavu zabave sakrili smo prilično korisne akcije koje će vama olakšati ne samo vreme na raspustu, već će uvesti novu kategoriju pomaganja u kući: onu zabavnu.

  1. Vreme je za veliko spremanje sobe. Ali, oni to ne znaju. Njima ćete otkriti samo plemenitu stranu ove aktivnosti. Ideja je da sve igračke (koje su prerasli ili sa kojima se nisu igrali ove godine) poklone deci kojoj su one potrebne. Plišane igračke retko koja ustanova prima pa je zgodno znati da postoji posebno mesto u Ikei gde ih možete ostaviti a one će stići na pravu adresu. Knjige i druge igračke donirajte najbližem Crvenom krstu, bolnicama, Prihvatilištu za decu ili nekoj drugoj ustanovi u kojoj borave deca kojoj ćete izmamiti osmeh na lice. Ako imate više od jednog mališana, organizujte takmičenje i ko više skupi dobija omiljeni slatkiš. Mi predlažemo Šarene novogodišnje čarolijice sa Dobro jutro margarinom sa maslacem. One će vam produžiti
 Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

2. Da li ste primetili da vrabaca ima sve manje i manje? Razlog za to je jednostavan. Svrake i vrane se dočepaju svake mrvice hrane pa naši mali verni vrapci izvlače deblji kraj, pogotovo zimi. Vratimo na naše nebo vrapce. Napravite zajedno hranilice za ptice od plastične boce i varjače (vidi sliku), napunite hranom i uživajte u prizoru tih ptičica ispod vašeg prozora. I znajte da oni najviše vole zrnevlje i semenke. A kada završite, častite celu porodicu jednom Dušinom kajganicom na Dobro jutro margarinu.

 Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

3. Lovite azbuku! Pozovite i drugare i rođake. Za ovu spoljnu aktivnost pripremite svakom detetu po blokčić i dve olovke u različitim bojama. Na svakoj strani bloka neka upiše po jedno slovo azbuke, recimo plavom bojom. Zatim krenite u šetnju. Za svako slovo koje vide (u izlogu, na registraciji, na bilbordima…) neka upišu po jednu crvenu tačkicu na strani na kojoj se to slovo nalazi. Prvi koji vidi slovo ga i zapisuje. Nakon sat vremena, vreme je za odlazak toploj kućici i brojanju rezultata. Uz čaj naravno. I možda koju Đačku palačinku sa Dobro jutro margarinom za vredno i rumeno društvo!

 Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

4. Zamenite uloge. Neka deca budu mama u kuhinji jedan dan. Naravno, navratite tu i tamo (pa i češće ako su manja deca), pomozite šta treba i kontrolišite sve što ima veze sa nožem i oštrim predmetima. Ali, budite veoma diskretni kako bi im porastao osećaj samostalnosti. Zavirite u našu kuhinju i odaberite neki od mnogih jednostavnih recepata. Počnite od raskošnog sendviča. Naš Dobro jutro margarin čak i ovu vrstu ukusnog zalogaja pretvara u pravu pravcatu gozbu! Možda baš ovaj?

 Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

5. Osnujte Blistavu ekipu. Šta to tačno znači? To znači da svako iz kuće (uključujući i tatu, mada je to možda teža misija nego decu naterati da čiste) dobija jednu titulu i uniformu. Svaka titula je u stvari jurisdikcija u jednoj prostoriji u kući a uniforma je stara odeća za koju ne marite ako se isprlja, pocepa ili ufleka. Blistavi tim se okuplja jednom nedeljno i sakuplja poene tokom održavanja svoje prostorije (mere se vreme, pedantnost i sveukupni utisak). Pobednik određuje koja se hrana te večeri naručuje (nema kuvanja ni sudova tog dana, to je pravilo) i koji film se gleda. Kada stigne klopa i krene film, dalja pravila su samo vaša.

 Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Zimska klopka: kako preživeti raspust?

Pored ovih pet predloga, potrudite se da organizujete i Književno veče, Slikarsko jutro i sve ostalo što vam pada na pamet a decu drži tihom i zauzetom. Kada god možete, uključite ih u aktivnosti oko održavanja kuće, i to ne samo tokom zimskog raspusta. Deca vole obaveze, ma koliko vam to zvučalo smešno i nemoguće. Trik je samo da ne shvate da su obaveze. Zato je tu zabava, da zamaskira svaku klopku.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4]