Dim(lje)ni signali u 5 najlepših nacionalnih parkova Srbije

Dim(lje)ni signali u 5 najlepših nacionalnih parkova Srbije

Dim(lje)ni signali u 5 najlepših nacionalnih parkova Srbije

Srbija je jako lepa zemlja. Nama – najlepša. Iako umemo mnogo i često da je kritikujemo i da čeznutljivo gledamo preko njenih granica – ako bi došlo do toga, ne bismo je menjali ni za šta na svetu. Jedina mana koju priznajemo je ta da je ne poznajemo dovoljno. A ko zna, možda je tako i bolje, jer ko bi onda imao toliko kapaciteta da je voli kada bi joj upoznao sve lepote.

Ipak, da vas ne prištedimo na tom planu, ispred vas se nalazi kratak opis pet čarobnih destinacija, pet nacionalnih parkova koji sa pravom nose titulu zaštićenih područja.

Jednom je veliki glumac Žan Pol Belmondo rekao za Srbe:

Simpatičan svet ti Srbi. Redak osećaj za gostoprimstvo i poverljiva prisnost koja krasi samo one što znaju da budu izvrsni prijatelji!

Baš zbog toga, okrenite odmah telefone najboljih prijatelja i dogovorite jedan predah u srcu ili na obodima naše lepe zemlje.

1.

Nacionalni park Fruška Gora

Fruška Gora predstavlja nešto više od 250 kvadratnih kilometara čistog zdravlja, lepote i uživanja. Koji god delić njenog pejzaža odaberete, duša i telo će vam biti i više nego zahvalni.

Da li ste znali da je ova gora u stvari nekadašnje ostrvo Panonskog mora? Danas ovo drevno ostrvo krije guste šume u kojima trčkaraju jeleni, beskrajne livade i brojna jezera. Zahvaljujući plodnoj zemlji koje ima u izobilju, tu i tamo proviri i neki bogati vinograd, pašnjak ili voćnjak.

Ako vam samo boravak u prirodi nije dovoljan, odaberite i jedan od 16 pravoslavnih manastira koji datiraju iz XV i XVI veka. Proverite zašto je Fruška Gora zaslužila nadimak “srpska Sveta gora”.

Od izletišta, ovaj prirodni biser nudi Stražilovo, Iriški venac, Hopovo, Zmajevac ili Hajdučki breg. Koje god da odaberete, ne možete pogrešiti.

2.

Nacionalni park Đerdap

Đerdap ne samo da spada među najlepše, već je i najveći nacionalni park Srbije. Ime duguje nalepšoj i najupečatljivijoj klisuri na celom toku Dunava. Đerdapska klisura je ubedljivo najveća klisura probojnica u celoj Evropi a svaka od njene četiri klisure i tri kotline momentalno oduzimaju dah kad se susretnu sa očima posetilaca.

Ako vam preko 1000 pećina, čak dva kanjona, misteriozna planina Miroč, Trajanova tabla ili srednjovekovna tvrđava Golubac ne deluju dovoljno atraktivno – vi se onda na ovu stranu zaputite da osetite predeo u kome je pre 8000 godina nikla jedna od najbogatijih praistorijskih kultura, Lepenski vir.

3.

Nacionalni park Kopaonik

Kopaonik su Rimljani, Turci i Mlečani nazivali još i Srebrna planina a sve zbog njegovog rudnog bogatstva (koje je, zapravo, tek jedno od mnogih). Još jedno ime se vezuje za ovu lepoticu a to je Sunčana planina – nema potrebe ni da objašnjavamo kako Kopaonik broji preko 200 sunčanih dana godišnje, zar ne?

Odaberite jedan ili nekoliko tih dana i uputite se u ovaj park koji je dom za brojne endemske vrste flore, guste zimzelene šume, prostrane livade i pogled na Staru i Šar planinu za koje je malo dati i milion dolara.

Okrepite se pored nekog od kopaoničkih izvora kao što su Marine vode, Krčmar voda, Pajino preslo, Javor česma, Kaznovske bačije. Ili pak odaberite da se uputite ka jednom od njegovih urvičkih jezera, poput Semeteškog, čiji prizor plovećih ostrva koja klize jezerom po jakom vetru odaju utisak da ste usred scenografije za nove Gospodare prstenova.

4.

Nacionalni park Tara

Kraljevstvo prirode koje se prostire na čak 220 km2 u svom srcu ljubomorno čuva svoju prelepu kraljicu, planinu Taru. Ovaj nacionalni park neguje i danas svoju dugu tradiciju života sa prirodom, gde je čovek puki posmatrač i povinuje se njenim pravilima, ne pokušavajući da obrne uloge kako to često biva. Dokaz za idilični suživot prirode i ljudi su netaknuta planinska seoca koja vam nude izvorne gastonomske vrtoglavice, kao i priroda koja uživa u svojoj slobodi i lepoti. Mirisne livade prepune šarenog cveća i lekovitih trava, guste šume u kojima ćete naći hlad kad upeče zvezda kao i jezera koja prete da vas hipnotišu – samo su delić Tarine harizme.

Odaberite jedan od pet vidikovaca: Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša, Sjenic ili najpopularniji Banjska stena (sa kog puca pogled na smaragdno jezero Perućac i nezaboravni  kanjon reke Drine) –  odahnite od gradske vreve i povežite se sa prirodom, ima dosta toga da vam šapne

5.

Nacionalni park Šar planina

Vreme je da posetite postojbinu omiljenog psa iz komšiluka, dobroćudnog džina Šarplaninca. Baš kao i pas ponikao na obroncima ovog gorostasa, čitava priroda Šar planine odaje utisak impozantnosti i moći. Na samom jugu Srbije, ovaj posebni ogranak Dinarskih Alpa predstavlja gigantsku granicu koju je sama priroda povukla između Makedonije i Srbije.

Sirove lepote netaknute prirode vašem oku i uhu pruža uvid u život preko 200 vrsta ptica i 147 vrsta leptira neverovatne lepote. Dodajte tome i 1500 biljaka od kojih su mnoge poznate i omiljene u prirodnoj medicini – i pred vama se otvara čitav jedan svet u kome ćete lako zaboraviti šta je to beton ili asfalt dok reč stres nećete ni prepoznati.

Mnogobrojna srednjovekovna utvrđenja, naselja i mostovi, čak 34 srednjovekovna manastira i crkve, samo su doprineli da se ova prirodna lepotica nađe na spisku kandidata za UNESCO-ov program očuvanja Svetske prirodne i kulturne baštine.

Mogli bismo ovako u nedogled. Srbija zaista ima šta da ponudi a vi ne budite gluvi i slepi za njene pozive. Brzo, okrenite najmilije prijatelje iz imenika, dogovorite se oko datuma i lokacije i pripredite jedan izlet za pamćenje. Za hranu ćemo lako. Samo bacite pogled na recept ispod.

Dim(lje)ni signali

Priprema

Namažite margarin na obe polovine hleba a zatim preko složite šunku i sir kao i paradajz. Pre svega, prepržite šnite slaninice dok ne postanu tanke i hrskave a zatim ih dodajte preko paradajza. U krem sir ubacite vlašac, susam i majonez, promešajte dok ne postane glatka masa koju ćete bogato naneti na sendvič. Celer isecite na tanke kriške pa ubacite i njega. Preko svega složite još jedan sloj šunke i sira. I to je to. Tako jednostavno a tako ukusno. Uživajte u svom lepom sendviču, a u našoj lepoj Srbiji.

Sastojci

 • Fokača sa belim lukom (potražite po pekarama, ili utrljajte čen belog luka po sredini odabranog hleba)
 • Dobro jutro margarin sa mlekom
 • Dimljena šunka
 • Dimljeni sir
 • Tanko sečena slaninica
 • Cherry paradajz
 • Krem sir
 • Vlašac (može i suvi)
 • Susam
 • Dijamant majonez
 • Celer
Ocenite članak
[Ukupno: 4 Prosečno: 4.3]