Srbija je svet – zeleni sendvič za bazanje po rodnoj grudi

Srbija je svet – zeleni sendvič za bazanje po rodnoj grudi

Srbija je svet – zeleni sendvič za bazanje po rodnoj grudi

Tek idete na odmor ili ste se već vratili? Bilo kako bilo, ovde ste i to vam je što vam je. Odlazak na posao, gužve, vrućine… Tu i tamo padne neki odlazak u vikendicu, koncert, bazen – ali, sve u svemu, mršavo leto po pitanju pređenih kilometara. Sad se mislite sigurno: a gde bismo to i mogli da „napucamo“ kilometražu na kolima kad imamo slobodno samo dva dana nedeljno? Čak i blizina Beča, Budimpešte ili Segedina ne znači mnogo kada se štedi za more ili se kasica za odmor već davno polomila i potrošila…

A da li vam je možda Srbija pala na pamet? Čuli ste za nju? Baš njeno ime je na vašem pasošu ali to ne znači da vam isti treba kako biste proveli kvalitetno i uzbudljivo leto. Znamo, znamo. Već smo pisali o nacionalnim parkovima pa se sad sigurno mislite šta li ćemo ovog puta izmisliti?

Naravno, nešto interesantno i veselo. Kao i uvek.

Za vas smo odabrali nekoliko manifestacija širom naše lepe zemlje koja prosto vapi da se njeni ljudi razmile po njoj, da vam se predstavi u najboljem svetlu a ne samo da sluša kako je lepo u belom svetu. Što bismo rekli, i mi konja za trku imamo. I to ne samo jednog, ovo je cela ergela. A njen topot je muzika za uši.

Kad smo već kod muzike, hajde da vidimo čime bismo to mogli da obradujemo naše uši u narednih desetak dana.

Počećemo od glavnog grada.

Na meniju je opera. I to ne ona, pomalo uštogljena i dosadnjikava većini muževa. U pitanju je opera posvećena najvećem zavodniku u istoriji zavođenja – Don Žuanu.

Čak 230 godina od svog nastanka, Mocartova opera Don Đovani biće izvedena 28. i 29. jula u Kombank dvorani sa početkom u 21h. Budite tamo i spremite se za spektakl koji priprema američka muzička asocijacija GIPAC. Ovo je idealna prilika i da se divite renoviranom Domu Sindikata.

A kad vam je muzika već načela uvce, šteta bi bilo ne nastaviti dalje i poslušati šta će se sve Srbijom oriti u ovom periodu.

Sledeći na našem spisku je Čačak i njegov Festival ambijentalne i etno muzike, Karusel 2018. Deseti po redu, ovaj festival gaji i ohrabruje kreativan odnos prema muzičkom nasleđu, uz muzičko istraživanje i eksperimentisanje sa različitim muzičkim pravcima, što podrazumeva instrumentalna i ambijentalna muzika. Ukratko, čeka vas spoj starog i novog, poznatog i improvizujućeg.

Posle toga, pravac Novi Sad na Novosadsko muzičko leto. A tamo vas čekaju Lajko Feliks, Bisera i Vasil, Kralj Čačka i još mnogo izvođača koje bira i za vas (sigurno ne bez mnogo truda i muke) Muzička omladina Novog Sada (MONS), udruženje građana osnovano još 1966.godine.

Ako vam je uho sito gradske vreve pa i muzike, onda je za vas Kopaonik i Dani borovnice koji se održavaju u Raškoj od 27. do 29. jula. Ova manifestacija ima za cilj da okupi ljubitelje prirodnih lepota i šumskih proizvoda. Učesnici su u mogućnosti da se takmiče u berbi borovnica i spremanju proizvoda od borovnica. Mljac! Dobro jutro se već raduje nekom svežem džemu!

Kada se dobro odmorite, u Vrnjačkoj banji je već spreman Lovefest, od 2. do 5. avgusta. Ova jedinstvena kulturna platforma za cilj ima promovisanje muzike, umetnosti i urbane kulture mladih. Lovefest je fokusiran na razvoj jednakosti, solidarnosti i tolerancije među ljudima. Kada se tako plemenitom cilju doda i fantastičan lineup, na čak pet muzičkih bina, u kome su imena poput Papa Sven, Dubfire, Loco Dice, kao i dvojac Pan-Pot, Ilario Alicante, Nicole Moudaber, Mind Against, Marcel Dettman, Secret Cinema, Jackmaster i mnogi drugi magovi elektronske muzike – biće: ma, kakav svet, kakvi bakrači, Srbija is the place to be!

Kad vam, recimo, letnja pauza u pozorišnoj sezoni dođe preko glave (ili se prosto uželite bilo kog drugog vida kulture), od 3. do 11. avgusta pravac Valjevo na Tešnjarske večeri – međunarodnu kulturnu, turističko-privrednu manifestaciju koja predstavlja smotru pozorišnog i filmskog stvaralaštva, književnika, izdavača, knjižara, vrhunskih autora u oblasti klasičnog i savremenog muzičkog stvaralaštva i ostvarenja u oblasti likovne umetnosti.

Ako vam ipak bude previše umetnosti i klasične kulture, uvek je tu Guča! Od 8. do 12. avgusta, već 57. put, sve je dozvoljeno i svi ventili popuštaju, pa ovo okupljanje, odnosno sabor trubača predstavlja neku vrstu katarze. Prija, verujte na reč!

I ne brinite, imate kad i gde da se smirite i “spustite” posle Guče. Od 9. do 12. avgusta, Međunarodni džez festival Nissville otvara vrata Niša za sve ljubitelje džeza ali i fuzije ovog pravca sa mnogim drugim.

I spisak bi mogao tako u nedogled. Ovo je samo vrh ledenog brega svih događanja kojima naša zemlja obiluje. A vi ne budite lenji, pronjuškajte još malo i napravite plan za svaki vikend. Za usput, predlažemo jedan ekstra ultra mega osvežavajući sendvič!

Prijatno!

Zeleni sendvič

Priprema

Ništa lakše.

Sve zeleno iseckajte i izblendirajte zajedno sa pavlakom. Zatim na hleb namažite Dobro jutro, pa ponovo sve zeleno ređajte, ovaj put samo seckano. Dodajte u neki red i malo mocarele a zatim sve to lepo ukrasite vašim “pestom koji nije baš pesto”. Poklopite, uvijte u celofan i put pod noge!

Sastojci

  • Dobro jutro dijet
  • Beli tost hleb
  • Krastavac
  • Bosiljak
  • Zelena salata
  • Mladi luk
  • Mocarela
  • Matovilac
  • Pavlaka
Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]