Marinada za meso i povrće za roštilj

Marinada za meso i povrće za roštilj

Tajne mariniranja mesa I mariniranje povrća,

Kako da jela sa roštilja učinite ukusnijim i mekšim? MARINADA

Kako je skoro svaki prvomajski uranak vezan za roštilj, vreme je da unapredimo svoje veštine pripremanja mesa, ali i drugih namirnica koje grilujemo. Najbolji način da meso, ribu, ali i povrće učinite još ukusnijim je marinada. Dovoljno je da imate ulje, sirće, začine i so i spremni ste da marinirate namirnice po vašem izboru. Ulje, kao glavni sastojak, sprečava dehidrataciju mesa ili ribe pre i tokom pripreme i pomaže očuvanje prirodnog ukusa. Sirće će doprineti procesu „vrenja“, dok će začini dati pečat vašem idealnom mariniranom obroku.

Ulje, kao glavni sastojak, sprečava dehidrataciju mesa ili ribe pre i tokom pripreme i pomaže očuvanje prirodnog ukusa.

Sirće će doprineti procesu „vrenja“, dok će začini dati pečat vašem idealnom mariniranom obroku.

Ukoliko se odlučite na mariniranje potrebno je znati da svaka namirnica zahteva drugačije vreme, tako da imajte na umu da je za različito meso i različitu ribu potrebno različito vreme:

  • Crveno meso 4-6h
  • Svinjsko meso 2-4h
  • Piletina i ćuretina 2-4h
  • Riba u komadu 1-2ore
  • Losos, tuna, tonno, sabljarka 30min-1h
  • Fileti ribe 30min-1h
  • Morski plodovi 30min-1h
  • Povrće  30min

Evo i nekoliko predloga:

Pileća krilca ili bataci I karabataci

U jednoj posudi promešajte 5 zgnječenih čenova belog luka,  sok od jednog isceđenog limuna, 5dl Dijamant jestivog ulja, dve kašike Dijamant Klasik Majoneza, kašika senfa, so i biber. U dobijenu marinadu potopite meso i pre pečenja ostavite 4-6 sati u frižideru kako bi krilca poprimila aromu.

 Marinada belog mesa za roštilj

Marinada belog mesa za roštilj

 Marinada belog mesa za roštilj

Marinada belog mesa za roštilj

Riba

Kada je reč o grilovanju ribe, neizostavno je da je premažemo uljem pre pečenja, međutim, isti efekat postižemo i mariniranjem u ulju, soku od jednog limuna i začinima, recimo bosiljku i ruzmarinu, ili beli luk i ljuta paprika u koliko volite ljuto.

 Marinada ribe za roštilj

Marinada ribe za roštilj

 Marinada ribe za roštilj

Marinada ribe za roštilj

Povrće

2 plava patlidžana i 3 tikvice isecite na trake, pa pola sata pre pečenja stavite u marinadu u kojoj ste pomešali 6 kašika Mediteran ulja, jednu vezu peršuna, dve kašike crvenog vinskog sirćeta, 1 čen belog luka, so i biber.

 Marinada povrća za roštilj

Marinada povrća za roštilj

 Marinada povrća za roštilj

Marinada povrća za roštilj

 Marinada povrća za rernu

Marinada povrća za rernu

 Marinada povrća za roštilj

Marinada povrća za roštilj

 Marinada povrća za rernu

Marinada povrća za rernu