Visibabe, laste i Dijamant pred-prolećni kapkejkovi

Visibabe, laste i Dijamant pred-prolećni kapkejkovi

Visibabe, laste i Dijamant pred-prolećni kapkejkovi

Hajde, još samo malo. Možemo mi to. Pogotovo što nas je ova zima poštedela po pitanju minusa. Doduše, malo nas je i izradila po pitanju snega, ali Bože moj. Dakle, stisnimo zube i pregrmimo ovih poslednjih par nedelja u kojima nas pritiskaju teški kaputi, u kojima gubimo rukavice po taksijima i pozorištima, u kojima jedan dan fijuče vetar i trese prozore a drugi dan sedimo pored reke i pijemo kafu na suncu, dok se treći hvata mraz po kolima i na zebrama pešačkih prelaza po kojima se onda klizamo.

Dakle, bliže nam se visibabe ispred Narodnog pozorišta, spremamo se da dočekamo laste sa dalekih putovanja, iz zemalja koje bismo i mi rado posetili i da vadimo vakuum kese sa spakovanom laganijom garderobom. Ukratko, bliži nam se proleće.

Za sve nas koji mu se jako radujemo, ovo sitno brojanje je najbliže poslednjim nedeljama pred skidanje iz vojske. Unapred razmišljamo i planiramo šta ćemo da radimo, gde ćemo prvo da idemo kad grane sunce. Izlet u omiljenom parku, otvaranje vikendice u kojima smo poslednji put bili da ispečemo paprike za ajvar i zavrnemo vodu “da ne popucaju cevi od minusa” kog nije ni bilo ili spuštanje čamca u reku. A biće dovoljno i samo da se otvori sezona terase, da se iznese sto, kupi nova mušema i zasadi novo cveće u tužnim saksijama koje zvrje prazne od oktobra.

Mnoge od nas se raduju baletankama koje su kupljene pred kraj sezone pa smo ih željne. Mnogi sređuju bicikl, nose ga na remont, časte se novim “mačjim okom”.

Spremamo se polako I na onaj prolećni umor, ne marimo mnogo da platimo tu cenu sunca koje se polako vraća u naš život. Radujemo se i da propupi drveće i pusti nove izdanke. Ne smeta nimalo što će nam zatvoriti pogled na reku koju smo gledali groz golo granje. Onima što žive prekoputa škola sleduje nova tura cike i vriske dečice koja su sve više napolju ali, i kasni noćni basket momaka iz kraja (nažalost, uz pregršt psovki). Komšija penzioner orezuje živicu, popunjava novim mladicama zimske rupe u njima, pomaže mu komšinica koja uporno sadi cveće, koje neko još upornije krade svake godine. Drhtimo pomalo svi od Baba Marte i one stare: zelen Božić, beli Uskrs ali, smiruju nas ovi sa prognoze i najavljuju topao kraj zime, koja to u stvari nije ni bila (sa čime se ipak ne bi složili svi oni nevoljnici koji su u jednom trenutku ostali zavejani i prestravljeni po raznim čukama).

Sa nestrpljenjem iščekujemo da se pijace i trpeze zašarene, osećamo polako kako nadolazi čuveni prolećni polet, spremamo se da raščišćavamo kuću (a samim tim i glavu) i svedemo neke davne račune sa svim nepotrebnim stvarima. Padaju i prvi planovi za Uskrs. Neo će najzad i okrečiti ceo stan. Neko će snesti tepihe na školski go i dobro ih istresti. Stidljivo se iznose stolovi i stolice pred lokalne kafanice i barove koje nemaju one otmene grejače i karirano ćebe preko stolice. Svi su u nekom poslu. Neko raščišćava podrum, neko svoju radionicu u istom. Neko pravi razmeštaj u kući, deca se uzbuđeno menjaju soba, veću za manju jer je ušuškanija, manju za veću jer ima džinovski prozor. Neko planira da se zaljubi. Neko da se odljubi i ponovo zaljubi. Neko organizuje svadbu i bira tortu. Neko dečija kolica i krevetac. Neko se sprema za penziju i pecanje. Neko za maturski ispit i prijamni. Vreme je promena i hteli mi to ili ne, strefiće nas kao i svakog proleća – iz sve snage i bez pardona.

Rasejani smo, čas veseli, čas melanholični. Čas nam se kuva satima, čas bismo nešto da smućkamo. Čas nam se jede najobičnija čokolada, a čas bismo sve dali za neke čarobne kapkejkove kojima bismo uneli dašak proleća u svoj dom. E, pa, kad vas tako neka želja obuzme, poslušajte nas i navalite na recept koji vam danas donosimo. Od ovih kolačića, visibabe same niču u praznim saksijama a laste se gnezde ispod vaše strehe. Uživajmo, radujmo se, preživeli smo još jednu zimu i vreme je da se pretvorimo u cvrčka i pevamo, sviramo i veselimo se!

Cupcakes sa belom čokoladom i malinama

Priprema:

Za testo istopite margarin na pari sa belom čokoladom izlomljenom na kockice. U posebnoj posudi ulupajte jaja sa šećerom pa u to umešajte brašno. Na kraju brzo umešajte istopljenu i malo prohlađenu čokoladu sa margarinom.

Smesu za cupcakes razdelite u kalup sa 12 otvora za mafine koji ste prethodno obložili papirnim ili silikonskim korpicama.

Pecite na 180°c dok ne narastu i porumene. Ostavite pokrivene da se sasvim ohlade.

Maline stavite u šerpicu sa šećerom i kuvajte do ključanja. Skinite ih sa vatre i procedite ih kroz sito kako biste razdvojili semenke od glatkog dela. Semenke bacite, a preostalu masu vratite u čistu šerpu na vatru i kada provri dodajte skrob razmućen u malo vode. Kuvajte 3 minuta od momenta kada smesa provri. Sačuvajte jednu kašiku sosa sa strane,a ostatkom napunite špric za kolače sa kružnim otvorom i ostavite da se ohladi.

Slatku pavlaku zagrejte da bude vrela ali nikako ne sme da proključa. Kada je vrela na dodir prelijte je preko bele čokolade koju ste sitno naseckali. Mešajte dok se čokolada sasvim ne istopi i stavite u frižider da se ohladi. Kada se potpuno ohladilo umešajte margarin i mutite dok ne postane gladak krem. Nako toga dodajte onaj sos od malina koji ste sačuvali dozirajući prema željenoj nijansi.

Svaki cupcake napunite sa sosom od malina. Preko toga možete premazati krem od bele čokolade i malina ili ga istisnuti sa nastavkom za šrpic prema želji.

Sastojci:

Testo:

Sos od malina:

  • 250g smrznutih malina
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica skroba

Za krem:

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 5]