Najkraći a najljubavniji mesec i strasni ražnjići sa piletinom i ananasom

Najkraći a najljubavniji mesec i strasni ražnjići sa piletinom i ananasom

Najkraći a najljubavniji mesec i strasni ražnjići sa piletinom i ananasom

Ne znamo da li su mačke čule ali, ovaj mesec ime nosi po starom grčkom prazniku očišćenja od greha. U našem slučaju, to bi bilo više očišćenje od gastronomskog proslavljanja što slava, što Nove godine, što Božića. Ipak, kako jedna od 10 zapovesti zabranjuje preterivanje (čitaj prežderavanje u ovom periodu), sasvim je zgodno leglo ime ove drevne svetkovine. Što se mačaka tiče i onog njihovog, pomalo neugodnog mjaukanja u ovim danima, oprostićemo im jer je ovaj mesec ipak vreme Svetog Trifuna, zaštitnika čiste i prave ljubavi.

Sva sreća, te je februar najkraći mesec, pa nam uzdržavanje od grešnog prejedanja kratko traje. A kako tačno na pola pada i Valentinovo, pokoja bombonjerica ili čoko torta će ipak baciti u zasenak čvrstu odluku da se kazaljka na vagi vrati unazad barem za dva tri podeoka.

Sa druge strane, možda nije zgoreg spojiti lepo i korisno.

Šta kažete na februarski strasni a lagani jelovnik?

I šta kažete da budete romantični i praktični u isto vreme? Pitate se kako?

Pa recimo, odlučite da Valentinovo bude svaki bogovetni dan februara. Isto tako, odlučite da ostavite sa strane sodu bikarbonu (ili šta već pijete za žgaravicu) jer vam jelovnik neće praviti stare zimske probleme.

Iznenadite voljenu osobu, baku, decu, kućnog ljubimca, prijateljicu, muža, koleginicu ili bilo koju dragu osobu koja zaslužuje vašu ljubav i posvećenost i pripremite im obrok za pamćenje. To može biti i ruža i lagana salata kojom ste iznenadili svoju suprugu ispred njene firme (baš kad je krenula sa koleginicom na pljeskavicu).

Može biti i šarena voćna užina, jabuka isečena na kriške u obliku srca ili takav isti sendvič. Mala ceduljica u kutiji za užinu na kojoj piše: Voli te mama. Otisak nakarminisanog poljupca na salveti koju ste mu ubacili u kesu sa pastom koju nosi taj dan na posao. To može biti i kratka poruka da mislite na nju ili njega, iznenadna poseta staroj baki koja vas je uvek željna, odlazak na kafu sa usamljenom i stidljivom koleginicom ili bilo šta što greje i vaše ali, i srca ljudi oko vas.

Potrudite se i napravite taj prvi mali korak. Kažu da ljubav i osmeh sagorevaju kalorije. Ima li lepšeg načina da se otarasimo uspomena na još jednu prazničnu zimu i osetimo toplinu nečijeg osmeha?

Mi mislimo da nema.

Umesto današnjeg indeksa zagađenja, pošaljite neki stih Mike Antića. Te nano čestice niti će zameriti niti će negde otići, ne brinite, preživeće jedan dan bez vašeg očajavanja. Umesto da se ujutro prepirete oko vremena provedenog u spremanju u sred minijaturnog kupatila, ustanite ranije i skuvajte joj/mu kafu. Umesto sa vestima, počnite dan uz pesmu. Umesto kolima, idite peške ili prevozom. Umesto masnog bureka, doručkujte voćni musli. Pokažite i sebi ali, i svima oko vas kako februar u vama budi romantičnu i konstruktivnu dušu. Koja i miluje i leči.

Nemojte prekrivati glavu jastukom kada krenu komšijske mačke da mjauču ispod vašeg prozora. Umesto toga, zatvorite prozor, upalite sveću i pustite onu vašu staru stvar. Nisu životinje blesave, znaju mačke kako se najbolje pregrmi februar. Uz puno ljubavi i poljubaca.

Poslušajte nas, još koliko večeras, nabacite svoje najlepše krpice, malo parfema, dame i karmin, i nabacite pileće meso i ananas na ražnjić, uz nekog Beri Vajta ili Ramacotija, pa da vidite kako će voljena osoba da prede. A bogami i stomak, kome će ovo lagano jelo doći kao melem za dušu.

I požurite, februar je najkraći mesec. Možda baš zato što je najslađi!

Pileći ražnjići sa ananasom i pikantnim Mexicana prelivom

Priprema:

Piletinu isecite na kockice pa je stavite sa paprikom i nasečenim ananasom u jednu veću posudu.

U to dodajte sve sastojke za marinadu, dobro promešajte i ostavite pokriveno u frižider na 20 minuta ili preko noći.

Ukoliko koristite drvene štapiće za ražnjiće prethodno ih desetak minuta držite potopljene u vodi. 4. Ređajte sastojke naizmenično ali se trudite da ih ne stisnete previše kako bi se piletina fino ispekla.

Pecite na gril tiganju na srednjoj temperaturi nekih 10-15 minuta dok ne se ne ispeku sa svih strana uz povremeno okretanje.

Služite ražnjiće uz svežu salatu i Mexicana preliv za savršen zalogaj.

Sastojci:

  • 500g pilećeg belog mesa
  • 1 crvena babura iseckana na manje komade
  • 1 zelena babura iseckana na manje komade
  • 1 konzerva ananasa (kolutovi)

Za marinadu:

  • 1.5dl soka ananasa (iz konzerve)
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike Dijamant Mediteran ulja
  • 3 pasirana čena belog luka
  • 1 kašika Dijamant kečapa – blagi
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašika skroba

Za posluživanje:

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 3.7]