Lenja pita by Poslastičar
Priprema:
Testo:
Zamesiti, podeliti na dva dela. Svaki deo posebno umotati u foliju i ostaviti da se odmori i stenge u frižideru najmanje sat vremena. Takodje testo se može zamesiti nekoliko dana ranije, a može se držati i u zamrzivaču.
Fil:
Jabuke očistiti i iseći na kocke. Staviti u šerpu i dodati sve sastojke sem oraha. Dinstati da jabuke omekšaju i da tečnost ispari. Na kraju dodati orah I sve izmešati. Ostaviti da se prohladi. Prvu polovinu testa razvući i oklagijom prebaciti u pleh. Pleh je potrebno premazati sa margarinom i staviti preko papir za pečenje. Koru peći oko 7-8 min na 180 stepeni.
Bitno se da se kora neispeče do kraja. Ohladiti koru. Na ohladjenu koru staviti sav fil i prebaciti drugu koru koju smo razvukli. Razmutiti jaje i premazati po kori. Na nekoliko mesta izbušiti sa viljuškom i peći na 180 stepeni oko 45 min. Ohladiti, iseći i posuti sa sećerom u prahu.
Sastojci:
Testo:
- 1 kg brasna
- 500gr Dijamant Classic margarina
- 1 prasak za pecivo
- 200gr secera
- 4 kom jaja
- 2 dl mleka
- Malo soli
- 5gr cimeta
Fil:
- 2 kg jabuka
- 200gr secera
- 5gr cimeta
- 10gr vanillin šećera
- 100gr suvog groždja
- 150 gr mlevenih oraha
- 20gr Dijamant Classic margarina