Kako posni margarin, a sadrži tragove mleka?

Kako posni margarin, a sadrži tragove mleka?

Kako posni margarin, a sadrži tragove mleka?

Poštovani, pitanje deklarisanja (označavanja) alergena, gde inače spada i mleko je u Srbiji regulisano PRAVILNIK-om o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. U Evropskoj Uniji  je to pitanje regulisano propisom REGULATION (EU) No 1169/2011 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 25 October 2011. Ta dva propisa su po svojim zahtevima usklađena.

            Naime propis obavezuje proizvođača hrane da deklariše sve sastojke, a posebno da istakne one sastojke koji su na listi alergena (npr. mleko ili kikiriki). Lista alergena je data u okviru spomenutog pravilnika. Tim propisom je predviđeno deklarisanje i onih alergena koji se ne nalaze u proizvodu ali se potencijalno mogu naći – takav je zahtev!

Sledeći problem je što još uvek ne postoji zvanična minimalna količina nekog alergena za koju se može reći da neće izazvati nikakvu reakciju kod osoba koje su na njega osteljive. Drugim rečima različiti ljudi koji su alergični npr. na kikiriki, alergični su na različite doze. Kod nekih će se reakcija pojaviti već sa minimalnim unetim količinama, a kod nekih su te količine mnogo veće. To u praksi znači da čak i kad laboratorija ne detektuje prisustvo alergena ne znači da ga nema nego prosto količina je ispod praga detekcije metode.

Dijamant AD poseduje više linija za proizvodnju margarina i majoneza. Neki proizvodi se rade samo na jednoj, a neki na sasvim drugoj liniji. Međutim ima i proizvoda koji se smenjuju na istoj liniji proizvodnje. U tom slučaju prelazak na sledeći tip proizvoda podrazumeva temeljno pranje i dezinfikovanje opreme pre početka proizvodnje sledećeg proizvoda. Dijamant AD osim spomenutih propisa sprovodi i svetske standarde za bezbednost hrane koji su često strožiji i od EU propisa. Ti standradi (npr. FSSC22000) predviđaju obavezno deklarisanje „mogućeg“ prisustva alegena u proizvodu pa makar se oni proizvodili na potpuno zasebnim proizvodnim linijama i nikada se fizički „ne sretali“ i da im je jedina zajedničko to što se proizvode u istom objektu (pod istim krovom).

                         Dijamantov posni margarin je postan jer u njegovom sastavu nema dotatih materija životinjskog porekla, ali se proizvodi u proizvodnom objektu  gde se nalaze proizvodne linije margarina sa mlekom.  Zbog ove situacije, a u cilju otklanjanja i najmanjeg rizika po naše potrošače Dijamant AD se odlučio da u listu potencijalnih alergena („može da sadrži“) navede i mleko i ako ga realno nema.

S poštovanjem / Mit freundlichen Grüßen / Best regards

Predrag Nenin, spec. mikrobiolog

Menadžer upravljanja kvalitetom i zaštite životne sredine

Quality and environment manager

Ocenite članak
[Ukupno: 73 Prosečno: 3.4]