Bejkonez, Šta je sad pa to?

Bejkonez, Šta je sad pa to?

Slaninojez ili Majoninica?

Današnje potrošače je teško iznenaditi a još teže oduševiti. Stalno moramo da budemo dva koraka ispred vas, da  mislimo šta biste vi želeli sutra i šta bi vam se dopalo. Nekim kompanijama to ide malo teže ali mi zaista uživamo u tom kreativnom procesu.

Zato pred vas danas stavljamo dva recepta za jednu potpuno fantastičnu stvar koja kao da na sebi nosi etiketu na kojoj piše „Pa kako se ovo tek sad pojavilo???“. U pitanju je Bejkonez (Baconnaise). Mislili smo da nazovemo ovaj recept Slaninojez ili Majoninica ali, složićete se, nije baš zvučno ime. Pa smo se držali starog dobrog engleskog jezika, ne zamerite. O čemu se tu radi? Savršen spoj dva gurmanska bezobrazluka – majoneza od svežih žumanaca i fine, hrskave slanine!

 Gotov domaći bejkonez, recept u uputstvo niže

Gotov domaći bejkonez, recept u uputstvo niže

U nastavku ćete naći dva recepta. Prvi je zahtevan ali sasvim realan a drugi je neopisivo lak. Odaberite po svom ćefu.

1. ZAŠTO JEDNOSTAVNO KAD MOŽE KOMPLIKOVANO? – Baconnaise 1

Sastojci:

 • 2 sveža žumanca
 • 2 kašike soka od svežeg limuna
 • 12 šnita fine slanine (preporučujemo pančetu)
 • ½ šolje Dijamant ulja
 • 1 kašika Dižon senfa
 • ¼ kašičice aroma dima u prahu (da, to postoji!)
 • ¼ kašika soli
 • Prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
 • 1 kašika fino ispasiranog crnog luka

Priprema:

Pomešajte žumanca sa limunovim sokom i ostavite na sobnoj temperature jedno pola sata kako bi limun “pripremio” žumanca za ono što sledi. Za to vreme, širom otvorite prozor ili upalite aspirator na najjače jer je vreme da se fine šnite slanine pošteno isprže na malo našeg ulja a malo i njihove prirodne masti. Dakle, vrlo štedljivo nauljite tiganj i bacite slaninicu na najjaču vatru a zatim smanjite kako ne bi izgorela. Ne odustajte sve dok ne postane fino hrskava. Pokušajte da ne pojedete veliki deo, dovoljno je da samo jednu gricnete kako biste se uverili da je to to. Kako koja šnita bude gotova, položite je na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masti. Ostatak iz tiganja pomešajte sa uljem dok se dobro ne sjedini a zatim ostavite u frižideru par minuta.

Vreme je za žumance. Ubacite ih u blender, a zatim polako dodajte senf, aromu dima (nije neophodna ali dobro dođe ako uspete da je pronađete), so i biber. Na kraju sipajte jako, jako, jako polako i mešavinu ulja koju ste ostavili u frižideru.

Kada je gotovo, sipajte smesu u posudu i dodajte blendirani luk. Ohlađenu i hrskavu slaninu iseckajte na sitne komade i umešajte ravnomerno.

Pre serviranja, ostavite bejkonez u frižideru barem dva sata. U kućnoj radinosti, ovaj majonez može da izdrži najviše dve nedelje. I to samo ako ga školski čuvate u frižideru (dakle ne u vratima i ne preblizu bilo kog zida).

 U majonez umešajte dobro oceđene hrksave parčiće slaninice

U majonez umešajte dobro oceđene hrksave parčiće slaninice

 Kada promešate spremni ste za mazanje, umakanje, prelivanje...

Kada promešate spremni ste za mazanje, umakanje, prelivanje...

 Za vrhunsko uživanje, premažite tost dok je vreo :)

Za vrhunsko uživanje, premažite tost dok je vreo 🙂

2. ZAŠTO KOMPLIKOVANO KAD MOŽE JEDNOSTAVNO? – Baconnaise 2

Sastojci:

 • Cipele ili patike
 • Neka jakna ukoliko je prohladno
 • Ključevi od kuće
 • Pas ukoliko je vreme za šetnju
 • Novčanik
 • Za dame možda i karmin

Priprema:

Pripremite se da odete u najbližu prodavnicu i pronađete frižider u kome stoje majonezi. Ovlaš pređite preko ponude i zaustavite pogled na našem proizvodu Slaninica Majonez. Dohvatite rukom najmanje jedno pakovanje i uredno ga smestite u potrošačku korpu. Odmah zatim krenite ka kasi, ne zaustavljajte se kod slatkiša, platite i izađite. Kada stignete kući, obratite pažnju na recku na pakovanju koja služi za elegantno otvaranje, povucite u suprotnom pravcu a zatim sipajte bejkonez na topli tost. Za početak. Nastavite sa svakom namirnicom koja vam u tom trenutku deluje kompatibilno, a biće ih mnogo, verujte nam. Za sam kraj, zažalite duboko ukoliko ste zaista uzeli samo jedno pakovanje. U tom slučaju, ponovite ceo proces.

 Naša Dijamant bejkoneza

Naša Dijamant bejkoneza

 Naš Dijamant bejkonez

Naš Dijamant bejkonez

Ocenite članak
[Ukupno: 6 Prosečno: 4.7]