Bundevara – Kraljica jeseni

Bundevara – Kraljica jeseni

Njeno Visočanstvo, Kraljica Jeseni I Ušuškavanja U Kući – Bundevara

Ova neobična, puzasta biljka (čije stablo može dostići i 10 metara!) dolazi nam iz Amerike. Od plodova bundeve možemo od jeseni napraviti pravi karneval ukusa. Potaž od pečene bundeve sa belim lukom i đumbirom je klasika a bundevara, tj. pita od bundeve, je ono što najradije pamtimo iz detinjstva. Čak i Wikipedia ovo jelo na engleskoj varijanti naziva srpskim specijalitetom. Blagi miris ovog povrća (da, da!) pomešan sa cimetom, od kuće automatski pravi dom. Izuzetno laka za pripremu, bundevara je idealna večera uz čašu toplog mleka sa medom ali i savršeno posluženje za iznenadne goste.

Donosimo vam jedan recept koji će sigurno osvojiti kako vaše, tako i srce svih onih kojima poslužite baš našu, Dijamant bundevaru.

Priprema:

Na margarinu prodinstajte bundevu sa 4 pune kašike šećera i malo mleka. Dodajte tome i jednu rendanu jabuku i cimet po ukusu. Dok je toplo, dodajte i med.

Razvijte koru pa je premažite sa malo ulja. Stavite drugu koru preko i na nju stavljajte nadev u jednom redu, po sredini. Pospite ga na kraju prezlama i uvijte koru u pravcu nadeva.

Kada ste posložili sve redove, premažite mlekom kore i pospite cimetom.

Pecite na 200 stepeni a zatim smanjite kad dobije boju. Kada skroz pozlate, spremne su za izlazak.

Toplu pitu prekriti odmah čistom pamučnom krpom i lupnuti po ruci svakog (uključujući i vas) ko se usudi da je načne dok se barem malo ne ohladi.

Sastojci:

 Bundevara u rerni, taman rumeno pečena

Bundevara u rerni, taman rumeno pečena

Ocenite članak
[Ukupno: 20 Prosečno: 4.3]