Marinada – korak do savršeno pripremljene ribe

Marinada – korak do savršeno pripremljene ribe

Bilo da spremate morsku ili rečnu ribu, svežu ili riblje filete, na roštilju ili rerni, prvi korak do dobro pripremljenog specijaliteta je odgovarajuća kombinacija sa umakom ili marinadom

Bilo da spremate morsku ili rečnu ribu, svežu ili riblje filete, na roštilju ili rerni, prvi korak do dobro pripremljenog specijaliteta je odgovarajuća kombinacija sa umakom ili marinadom. Ako meso marinirate pre pečenja, to će pozitivno uticati na ukus, ali i teksturu, odnosno hrskavu koricu koju će dobiti riba dobiti. Druga opcija je kremasti umak, spreman da u njega umačete parčiće mesa po završetku pečenja i dozirate onoliko koliko volite i koliko vam prija. Međutim, ako ga dobro pripremite i upotrebite prave sastojke, sasvim je sigurno da nećete odolevati. Pogledajte nekoliko predloga koji će vas, nadamo se, uveriti da sledeći put ribu obavezno poslužite uz ove dodatke.

 Priprema ribe za mariniranje

Priprema ribe za mariniranje

Marinada sa peršunom i belim lukom

  • Sok od jednog limuna
  • Dve kašike maslinovog ulja
  • Dva čena belog luka
  • Nekoliko listića peršuna

Iseckajte beli luk na što sitnije komadiće i usitnite peršun. Pomešajte sve sastojke i prelijte ribu pola sata pre pečenja za intenzivniji ukus, ili pospite marinadu tek po završetku.

Sos od mirođije

  • 2 kašike ulja
  • 3 kašike brašna
  • Pola šolje mleka
  • Vezica mirođije
  • Suvi biljni začin
  • So

Napravite zapršku i, dok je još bleda, u nju dodajte mleko i malo tople vode, a onda mešajte 5 minuta pre nego što dodate usitnjenu mirođiju i začine. Mešajući kuvajte još 15 minuta. Ovaj sos koristite za ribu ili bareni krompir koji ćete uz nju poslužiti.

Marinada sa đumbirom i susamom

  • 1 kašika sveže rendanog đumbira
  • 1 kašika susama
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike limunovog soka
  • 2 kašike smeđeg šećera
  • 2 čena belog luka
  • 4 sitno iseckana mlada luka

Pomešajte sve sastojke i marinirajte ribu pola sata pre pečenja. Deo đumbira ostavite van smese i pospite ribu njime posle mariniranja, a pre pečenja. Ribu spremajte u rerni ili na roštilju.