Zaokruži praznike

Zaokruži praznike

Zaokruži praznike

Stižu!

Zveckaju najboljim escajgom, finim porcelanskim tanjirima iz dubina vitrina. Šušte uštirkanim stolnjacima, šuškaju kesama iz radnje, iz kupovina kojima se ne nazire kraj (Daj, trkni po ulje, ode i poslednja kap!), bruje mikserima, cvrče tiganjima, greju celu kuću toplom rernom i šire svoj miris po celoj zgradi.

Da! Dolaze nam praznici.

Prve stignu slave, a one nas lepo zagreju za novogodišnje i božićne dane. Prave se spiskovi ali, ne gostiju – već domaćina. Na slave se zove samo jednom, posle je gost uvek dobrodošao. Rasporediti svoje gostovanje po svim slavama ravnomerno –  to je umeće. A rasporediti zalogaje tako da nijednog domaćina ne uvredimo – prava je umetnost!

Budimo iskreni, svaki gost zna gde će sipati pečenje, gde jede supu a gde sarmu. Kod koga se hvata i za predjelo a kod koga se čuva za dezerte. Ali, jedno je uvek i svuda isto. Na svim tim najrazličitijim tanjirima, šepuri se ruska salata. Jer, slava bez ruske ne prolazi baš slavno. A na rusku bez majoneza od svežih jaja, i najneiskusnije domaćiće gledaju sumnjičavo.

Pre 35 godina domaćini širom zemlje, po prvi put su pozvali jednog novog gosta. Te davne 1988. godine, Dijamant majonez beleži svoj debi na slavama i ostalim zimskim praznicima. Izuzetak na tržištu, onda kao i danas, majonez od svežih žumanaca osvojio je mnoga jela i srca! Od tada, domaćini Dijamant majonez uredno pozivaju na svaku slavu, uprkog starom običaju „prvog i jedinog poziva“.

Jer, Dijamant majonez je gost za primer. Svojim prisustvom oplemenjuje svaki zalogaj i uvek je beskrajna riznica tema za priču – od recepata do anegdota. Svoje mesto za stolom zaslužio je u brojnim jelima ali, ponosito stoji i sam, rukujući se srdačno sa svakim ko bi malo dodao još malo majoneza na tanjir.

I tako, već tri ipo decenije, domaća legenda ukusa zaokružuje naše priče. Naša slavlja, naš smeh, druženja, emocije, svečane događaje, okupljanje zbog utakmice, žensko druženje, zimsko kućno ušuškavanje, vikend filmske maratone, večeri u kojima napolju divlja vetar a mi uživamo u tišini i samoći, užine, zajedničke doručke…

A kad stignu slave i praznici, opet je sa nama. Da proslavi veze između svih nas i svojim ukusom, na koji možemo da računamo i koji se ne menja, zaokruži naše najdraže praznike.

Jer, važno je da smo zajedno.

Zato ćemo i na kraju ove godine, sigurni su svoju kulinarsku veštinu, pripremiti sve najbolje i pozvati one najmilije u naš dom.

Dijamant će, naravno, bitu tu da zaokruži priču. Još jednu koja će postati legenda.

Sve počinje sa slavama, da bi se prenelo na Novu godinu i Božić, a praznični plamen tinja u nama sve do Uskrsa. Ako je porodica ključni element društva, onda je slava ključni element praznika.

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]