Slava nad slavama – Zimski Aranđelovdan

Slava nad slavama – Zimski Aranđelovdan

Slava nad slavama – Zimski Aranđelovdan

Vreme je za Aranđelovdan, dan koji je crkva posvetila u slavu svih anđela i prvog među njima, svetog arhangela Mihaila. Poznat u našem narodu kao zaštitnik loze Nemanjića, jedan je od svetaca koji uživa veliko poštovanje  u našem narodu.

Inače, da li znamo ko su anđeli (ne, ne mislimo na one koje viđamo na minđušama, čestitkama i tetovažama)? Možda je vreme da se malo preslišamo.

Pre svega, anđeo je reč grčkog porekla i znači vesnik. Oni svuda lete po božjoj zapovesti, zato su uvek prikazani sa krilima. U suštini, odnosno – po definiciji, to su duhovna bestelesna bića, ali se na ikonama uvek predstavljaju kao mladi ljudi. Bez ikakvih telesnih želja, lišeni su brige te prirode, pa zauvek ostaju tako mlađahnog izgleda i lepog lica. Kao nevina i čista bića, uvek su obučeni u belu odeću.

Svako po krštenju dobija svog anđela koji se naziva još i anđeo mirni – to je verni učitelj i blagi čuvar duše.

Anđela ima veoma mnogo i podeljeni su u devet rangova, odnosno činova. Najviši među anđelima su sedmorica arhanđela, među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime. Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava „onog koji je kao Bog“. Na grčkom jeziku reč „arhi“ znači glavni, prvi, a „angelos“ znači vesnik, anđeo – kao što smo već rekli.

Na ikonama možemo videti Mihaila uvek sa krilima, u vojvodskoj odeždi i sa mačem u ruci. U drugoj ruci mu je kantar, jer prema narodnom verovanju, on je taj koji u času smrti uzima ljudsku dušu. A zatim i meri dobrotu i nevaljalštinu te duše za života, da bi odredio da li je šalje u raj ili pakao.

Mihailo se još smatra i čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi. Postoje mnoga narodna verovanja o njemu a jedno od starijih je da on obilazi sve bolesnike – ako stane kod nogu, nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Takođe, njegov praznik je važan i za vremensku prognozu. Kako?

Pa, lako. Kažu da ako ujutru bude vedro, čeka nas godina puna sunca, a ukoliko bude oblačno i tmurno, biće mnogo padavina, i godina bez mnogo sunčanih i lepih dana. Tako da, čim ustanete, trk do prozora pa da vidimo kakva godina je pred nama.

U nekim krajevima Srbije ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može da otera vukove.

Inače, veruje se da on u vreme kada pada njegova slava, luta svetom preobučen u prosjaka – kako bi pomogao unesrećenima a izgrdio nevaljalce.

Po brojnosti svečara, Aranđelovdan je na trećem mestu slava kod Srba, iza Nikoljdana i Đurđevdana a prema narodnoj poeziji car Dušan slavio je svetog arhangela Mihaila tako što je uvek dočekivao goste stojeći, dok mu je anđeo stajao na ramenu.

Ovom prilikom želimo i da ispravimo jedno netačno verovanje koje se ko zna kojim slučajem ustalilo, a potpuno je pogrešno. Naime, mnogi hrišćani koji slave svetog Mihaila, pošto ga smatraju živim svetiteljem, ne spremaju žito. Imajte na umu da je neophodno pripremiti žito i za ovu slavu, jer svi svetitelji i svi umrli živi su pred Bogom.

I to pred Bogom bez obzira kojim ga imenom zvali. Mihaila nalazimo kako u hrišćanstvu, tako i u judaizmu (gde je zaštitnik Izraela) i islamu, gde se pominje kao jedan od dva anđela (prvi je Gabrijel).

Sada, kada smo vam ukratno i u grubim crtama osvežili sećanje na to zašto je ova slava važna, bilo da ste domaćin ili gost, obeležite je kako Mihailu dolikuje.

Ocenite članak
[Ukupno: 23 Prosečno: 3.7]