Tart sa jagodama
Autor Novka Poslastice
29 decembra, 2017
Sočno, mirišljavo i ukusno.
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme kuvanja: 45 minuta
- Broj obroka: 6
Način pripreme
Pomešati brašno, so i šećer i dodati hladan margarin isečen na kockice. Zatim postepeno dodavati hladnu vodu. Da se sastojci sjedine. Umešeno testo podeliti na dva dela, jedan deo da bude malo veći. Staviti u kese i u frižider na par sati.
Za to vreme izrendati jabuku i poprskati sa par kapi limunovog soka i dodati kašiku šećera. Jagode očistiti i preseći na pola. poprskati sa par kapi limunovog soka. Dodati 2 kašike šećera i dve kašike gustina. Ako su zaleđene, odmrznuti ih i ocediti sok. U tom slučaju koristiti bar 1 kg jagoda.
Razviti veći deo testa u okugli pleh tako da testo prelazi i preko ivica pleha. zatim posuti po dnu 2 kašike gustina pa preko jabuku koju ste ocedili od soka. Preko jabuke stavite jagode takođe bez soka. Razvijete drugi deo testa i sečete na trake pa napravite rešetku preko jagoda. Testo koje je bilo preko ivica pleha savijete na unutra.
Umutite žumance sa dve kašike mleka i premažete rešetku pa pospete sa dve kašike šećera. Pečete na 180 stepeni 45 minuta.
Sastojci
Za testo:
420 g brašna
250 g margarina
1/2 kašičice soli
2 kašike žutog šećera
14 kašika ledene vode
Fil:
800 g jagoda
1 rendana jabuka
malo limunovog soka
4 kašike gustina
3 kašike žutog šećera
Za pemazivanje:
1 žumance
2 kašike mleka
2 kašike žutog šećera
Priprema