Meso operite i osušite. U tavi stavite malo ulja i propržite meso sa obe strane po nekoliko minuta (nemojte pržiti u dubokom ulju). Tako proprženo meso prebacite u vatrostalnu tepsiju, poklopite i pecite oko pola sata u rerni na 250 stepeni.
Za to vreme krompir i šargarepu ogulite i isecite na sitnije kocke. Posolite, pobiberite i dodajte začine. U povrće dodajte palentu i promešajte. Povrće rasporedite u tepsiji sa mesom vratite nazad u rernu i nastavite sa pečenjem još oko 20 – 30 minuta. Pred kraj sklonite poklopac i kratko zapecite da meso i povrće malo porumene.
Prokulice kratko obarite u posoljenoj vodi sa lovorovim listom. Gotove prokulice izvadite iz vode.
Preliv:
Izdvojite par kašika ulja u kojem se dinstalo meso, dodajte kašiku brašna i malo propržite. zatim dodajte seckani beli luk i začine. Dolijte malo mleka i kuvajte par minuta (gustinu preliva odredite sami).
Parče mesa stavite na tanjir, povrće i preko sipajte malo preliva od belog luka…i poslužite.
Sastojci
2 komada junetine sa kostima (mislim da je od plećke) od oko 200 grama po komadu