Baklavice sa varjace
Baklavice sa varjace

Baklavice sa varjače

Autor Sandra Stojiljkovic Cvetkovic  

3 jula, 2018

Za sve one koji poslasticama sa jako slatkim ukusom ne mogu da odole ni tokom leta.

  • Vreme pripreme: 1 sat 15 minuta
  • Vreme kuvanja: 30 minuta
  • Broj obroka: 10

Način pripreme

Margarin otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi.

Zatim sjediniti u dubljoj posudi polovinu otopljenog margarina, mlako mleko, jaje, prstohvat soli i sve lepo umutiti mikserom. Postepeno dodavati brašnom sve vreme meseći rukom, dok se ne dobije glatko testo.

Umešeno testo ostaviti da odmori oko pola sata, a zatim ga podeliti na 9 jednakih delova i od njih oblikovati male loptice.

Svaku lopticu istanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 milimetar i premazati polovinom otopljenog margarina( preostalog od smese za testo).

Zatim ih obilno posuti mešavinom mlevenih oraha, šećera, vanilin šećera i rendane čokolade.

Na početak svake posute kore staviti usku varjaču, pa motati do kraja, a zatim varjaču izvući sakupljajući krajeve rolnice( kako bi se napravili nabori).

Na isti način pripremiti i preostale rolnice, pa ih poređati u pleh podmazan margarinom.

Umutiti žumanac sa tri kašike mleka, pa njime premazati poređane baklavice.

Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.

U međuvremenu, otopiti margarin, pa njime preliti baklavice i vratiti ih u rernu. Peći ih dok ne porumene na istoj temperaturi.

Dok se baklavice peku, pripremiti sirup. U suvu šerpu staviti šećer i ravnomerno ga rasporediti po dnu.

Zatim zagrevati na umerenoj vatri uz često mešanje sve dok ne požuti.

Naliti vodom i ostaviti da se karamel sirup skuva. Nakon ključanja kuvati još nekoliko minuta.

Zatim izmaći sirup sa ringle, dodati mu limunov sok i promešati.

Baklave izvući iz rerne, preliti ih karamel sirupom, pa vratiti da se dopeku još 10 minuta na 180 stepeni.

Zatim rernu isključiti, a baklave ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni.

Potom ih izvući, sačekati da se potpuno ohlade i lepo upiju sirup, pa ih odložiti u frižider.

Sastojci

Za testo:

- 300 g mekog brašna

- 100 g Dijamant Classic stonog margarina

- 1 jaje

- 1, 2 dl mleka

- prstohvat soli.

Za sirup:

- 150 g šećera

- 1 dl vode

- sok od pola limuna.

Za fil:

- 200 g mlevenih oraha

- 100 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

- 100 g rendane čokolade.

Za premazivanje:

- 1 žumance

- 3 kašike mleka

- 50 g Dijamant Classic stonog margarina.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]