Baklavice sa varjače
By Sandra Stojiljkovic Cvetkovic Kolači
July 3, 2018
Za sve one koji poslasticama sa jako slatkim ukusom ne mogu da odole ni tokom leta.
- Prep: 1 hr 15 mins
- Cook: 30 mins
- Yields: 10
Directions
Margarin otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi.
Zatim sjediniti u dubljoj posudi polovinu otopljenog margarina, mlako mleko, jaje, prstohvat soli i sve lepo umutiti mikserom. Postepeno dodavati brašnom sve vreme meseći rukom, dok se ne dobije glatko testo.
Umešeno testo ostaviti da odmori oko pola sata, a zatim ga podeliti na 9 jednakih delova i od njih oblikovati male loptice.
Svaku lopticu istanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 milimetar i premazati polovinom otopljenog margarina( preostalog od smese za testo).
Zatim ih obilno posuti mešavinom mlevenih oraha, šećera, vanilin šećera i rendane čokolade.
Na početak svake posute kore staviti usku varjaču, pa motati do kraja, a zatim varjaču izvući sakupljajući krajeve rolnice( kako bi se napravili nabori).
Na isti način pripremiti i preostale rolnice, pa ih poređati u pleh podmazan margarinom.
Umutiti žumanac sa tri kašike mleka, pa njime premazati poređane baklavice.
Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.
U međuvremenu, otopiti margarin, pa njime preliti baklavice i vratiti ih u rernu. Peći ih dok ne porumene na istoj temperaturi.
Dok se baklavice peku, pripremiti sirup. U suvu šerpu staviti šećer i ravnomerno ga rasporediti po dnu.
Zatim zagrevati na umerenoj vatri uz često mešanje sve dok ne požuti.
Naliti vodom i ostaviti da se karamel sirup skuva. Nakon ključanja kuvati još nekoliko minuta.
Zatim izmaći sirup sa ringle, dodati mu limunov sok i promešati.
Baklave izvući iz rerne, preliti ih karamel sirupom, pa vratiti da se dopeku još 10 minuta na 180 stepeni.
Zatim rernu isključiti, a baklave ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni.
Potom ih izvući, sačekati da se potpuno ohlade i lepo upiju sirup, pa ih odložiti u frižider.
Ingredients
Za testo:
- 300 g mekog brašna
- 100 g Dijamant Classic stonog margarina
- 1 jaje
- 1, 2 dl mleka
- prstohvat soli.
Za sirup:
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- sok od pola limuna.
Za fil:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 g rendane čokolade.
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
- 50 g Dijamant Classic stonog margarina.