Baklavice sa varjace
Baklavice sa varjace

Baklavice sa varjače

By Sandra Stojiljkovic Cvetkovic  

July 3, 2018

Za sve one koji poslasticama sa jako slatkim ukusom ne mogu da odole ni tokom leta.

  • Prep: 1 hr 15 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 10

Directions

Margarin otopiti na laganoj vatri i ostaviti da se prohladi.

Zatim sjediniti u dubljoj posudi polovinu otopljenog margarina, mlako mleko, jaje, prstohvat soli i sve lepo umutiti mikserom. Postepeno dodavati brašnom sve vreme meseći rukom, dok se ne dobije glatko testo.

Umešeno testo ostaviti da odmori oko pola sata, a zatim ga podeliti na 9 jednakih delova i od njih oblikovati male loptice.

Svaku lopticu istanjiti oklagijom na debljinu od oko 1 milimetar i premazati polovinom otopljenog margarina( preostalog od smese za testo).

Zatim ih obilno posuti mešavinom mlevenih oraha, šećera, vanilin šećera i rendane čokolade.

Na početak svake posute kore staviti usku varjaču, pa motati do kraja, a zatim varjaču izvući sakupljajući krajeve rolnice( kako bi se napravili nabori).

Na isti način pripremiti i preostale rolnice, pa ih poređati u pleh podmazan margarinom.

Umutiti žumanac sa tri kašike mleka, pa njime premazati poređane baklavice.

Peći ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 25 minuta.

U međuvremenu, otopiti margarin, pa njime preliti baklavice i vratiti ih u rernu. Peći ih dok ne porumene na istoj temperaturi.

Dok se baklavice peku, pripremiti sirup. U suvu šerpu staviti šećer i ravnomerno ga rasporediti po dnu.

Zatim zagrevati na umerenoj vatri uz često mešanje sve dok ne požuti.

Naliti vodom i ostaviti da se karamel sirup skuva. Nakon ključanja kuvati još nekoliko minuta.

Zatim izmaći sirup sa ringle, dodati mu limunov sok i promešati.

Baklave izvući iz rerne, preliti ih karamel sirupom, pa vratiti da se dopeku još 10 minuta na 180 stepeni.

Zatim rernu isključiti, a baklave ostaviti još nekoliko minuta u isključenoj rerni.

Potom ih izvući, sačekati da se potpuno ohlade i lepo upiju sirup, pa ih odložiti u frižider.

Ingredients

Za testo:

- 300 g mekog brašna

- 100 g Dijamant Classic stonog margarina

- 1 jaje

- 1, 2 dl mleka

- prstohvat soli.

Za sirup:

- 150 g šećera

- 1 dl vode

- sok od pola limuna.

Za fil:

- 200 g mlevenih oraha

- 100 g šećera

- 2 kesice vanilin šećera

- 100 g rendane čokolade.

Za premazivanje:

- 1 žumance

- 3 kašike mleka

- 50 g Dijamant Classic stonog margarina.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]