Ukusan kolač
Autor Marina Ignjatovic Kolači
5 aprila, 2018
Ukus koji osvaja.
- Vreme pripreme: 1 sat 5 minuta
- Vreme kuvanja: 1 sat
- Broj obroka: 8
Način pripreme
Kora-Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca i promešati. Zatim dodati gustin,mlevene lešnike i brašno te polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.
Fil od lešnika -Lešnike propržiti i samleti. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.
Fil od jaja- U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.Ohladiti i sjediniti sa predhodno umućenim margarinom. Finalni postupak Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti. Šlag pripremiti na uobičajen način i premazati preko fila od jaja. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.
Sastojci
Kora
4 jajeta,
50 g brašna ,
50 g gustina,
125 g šećera,
2 kašike mlevenog lešnika
Fil od lešnika
300 g lešnika,
100 ml mleka,
1 vanil-šećer,
1 kašika ruma,
150 g margarina
Fil od jaja
6 žumanaca,
150 g šećera,
3 kašike brašna,
600 ml mleka,
250 g margarina
Ostali sastojci
200 g šlaga,
250 g pti ber keksa,
200 ml mleka