Ukusan kolač

Autor Marina Ignjatovic  

5 aprila, 2018

Ukus koji osvaja.

  • Vreme pripreme: 1 sat 5 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat
  • Broj obroka: 8

Način pripreme

Kora-Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca i promešati. Zatim dodati gustin,mlevene lešnike i brašno te polako promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru peći u zagrejanoj rerni na 200ºC 12 min.

Fil od lešnika -Lešnike propržiti i samleti. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao margarin pa umutiti mikserom.

Fil od jaja- U šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.Ohladiti i sjediniti sa predhodno umućenim margarinom. Finalni postupak Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti. Šlag pripremiti na uobičajen način i premazati preko fila od jaja. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.

Sastojci

Kora

4 jajeta,

50 g brašna ,

50 g gustina,

125 g šećera,

2 kašike mlevenog lešnika

Fil od lešnika

300 g lešnika,

100 ml mleka,

1 vanil-šećer,

1 kašika ruma,

150 g margarina

Fil od jaja

6 žumanaca,

150 g šećera,

3 kašike brašna,

600 ml mleka,

250 g margarina

Ostali sastojci

200 g šlaga,

250 g pti ber keksa,

200 ml mleka

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]