Autor Marina Ignjatovic Kolači
27 januara, 2018
Slatko zadovoljstvo ukusa.
Sirup:
U posudu stavite šećer, vodu i vanilin šećer te zagrevati dok ne provi.
Pustiti da ključa 5 minuta.
Na kraju dodati sok od pola limuna i ostaviti da se ohladi.
Testo:
Mikserom umutiti margarin sa šećerom, vanilin šećerom, dodati jaja, pa postepeno dodavati kokos, brašno prašak za pecivo te rukama umesiti glatko testo. Umešeno testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti da odstoji sat vremena u frižideru.
Odstajalo testo podeliti na dva jednaka dela i oba oblikovati u salame dužine 40 cm.
Urme očistiti od koštica i sitno naseckati, dodati krupnije mlevene orahe i cimet.
Po potrebi dodati nekoliko kašika vode i umesite smesu za punjenje.
Oblikovati dva tanja valjka dužine 40 cm.
Salame od testa rastanjiti oklagijom u širinu, pa na sredinu stavite valjak od urmi, zatim krajeve testa spojite da bi fil ostao unutra.
Pritisnuti testo da se razvuče na 6cm.
Oštrim nožem seći trougliće i ređati ih u tepsiju.
Peći 20 minuta na 180 stepeni ili dok ne porumene.
Hladnim sirupom preliti tople tatlije, i ostavite ih preko noći da odstoje.
Testo:
200 g margarina,
100 g šećera,
1 vanilin šećer,
2 jaja,
100 g kokosa,
300 g brašna od badema,
1 prašak za pecivo
Punjenje:
300 g očišćenih urmi,
100 g mlevenih oraha,
1 kašičica cimeta
Sirup :
500 g šećera,
700 ml vode,
1 vanilin šećer,
sok od pola limuna