Sjenička pita sa spanaćem i sirom
Autor Dijamant.Kuhinja Peciva
14 marta, 2017
Stari recept za pravu, tradicionalnu sjeničku pitu sa sirom i spanaćem, sa kojom nikad nećete pogrešiti!
- Vreme pripreme: 45 minuta
- Vreme kuvanja: 35 minuta
- Broj obroka: Pita za celu porodicu!
Način pripreme
Od ½ l mleka oduzeti malo i razmutiti kvasac sa šećerom i solju. Kada kvasac nadođe sipati u brašno, dodati jedno jaje i 3 manje kafene šoljice ulja. Zamesiti meko testo i podeliti ga na četiri dela. Od svakog dela razviti koru 40/25 cm. Namazati filom i urolati. Iseći uvijeni rolat na manje rolatiće i ređati u pleh koji je premazan margarinom. Na kraju sve rolatiće premazati žumancetom i posipati susamom. Peći na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Nakon pečenja, dok je još vruće, preliti kašikom mleka po 5-6 rolatića. Priprema fila: Umutiti malo mikserom 2 jaja, sa 160g margarina i kašičicom soli, a zatim dodati narendani sir i spanać. Spanać je potrebno prvo malo prokuvati i ocediti pre stavljanja u fil.
Sastojci
1 kg brašna
1 kvasac
3 jaja
1/2 l mleka
3 manje kafene šoljice Dijamant ulja
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
160g Dijamant Classic margarina
400g tvrdog starog sira
1/2 kg spanaća