pita,spanać,sir,sjenicka
pita,spanać,sir,sjenicka

Sjenička pita sa spanaćem i sirom

Autor Dijamant.Kuhinja  

14 marta, 2017

Stari recept za pravu, tradicionalnu sjeničku pitu sa sirom i spanaćem, sa kojom nikad nećete pogrešiti!

  • Vreme pripreme: 45 minuta
  • Vreme kuvanja: 35 minuta
  • Broj obroka: Pita za celu porodicu!

Način pripreme

Od ½ l mleka oduzeti malo i razmutiti kvasac sa šećerom i solju. Kada kvasac nadođe sipati u brašno, dodati jedno jaje i 3 manje kafene šoljice ulja. Zamesiti meko testo i podeliti ga na četiri dela. Od svakog dela razviti koru 40/25 cm. Namazati filom i urolati. Iseći uvijeni rolat na manje rolatiće i ređati u pleh koji je premazan margarinom. Na kraju sve rolatiće premazati žumancetom i posipati susamom. Peći na 200 stepeni, dok lepo ne porumeni. Nakon pečenja, dok je još vruće, preliti kašikom mleka po 5-6 rolatića. Priprema fila: Umutiti malo mikserom 2 jaja, sa 160g margarina i kašičicom soli, a zatim dodati narendani sir i spanać. Spanać je potrebno prvo malo prokuvati i ocediti pre stavljanja u fil.

Sastojci

1 kg brašna

1 kvasac

3 jaja

1/2 l mleka

3 manje kafene šoljice Dijamant ulja

2 supene kašike šećera

1 supena kašika soli

160g Dijamant Classic margarina

400g tvrdog starog sira

1/2 kg spanaća

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]