Razna slana peciva- kajzerice

Autor Colja  

27 jula, 2018

Pecivo- domaće je domaće, sočan i slastan karabatak, crveni kupus za prevenciju dijabetesa, zdravije oči, srce i kosti i sjajan tzatziki preliv i chili majonez, ulepšaće vaš piknik na najbolji mogući način.

  • Vreme pripreme: 1 sat
  • Vreme kuvanja: 40 minuta
  • Broj obroka: 2 komada

Način pripreme

Smlačiti mleko pa izdrobiti kvasac, dodati šećer i 1 kašičicu brašna, promešati, poklopiti posudu i ostaviti da kvasac fermentiše.

Brašno prosejati, pa polovinu količine staviti u posudu za mešenje i posoliti. Dodati nadošao kvasac, ulje, pola razmućenog jajeta i jogurt sobne temperature i izmešati varjačom. Uz postepeno dodavanje brašna, umesiti glatko testo. Pokriti krpom i ostaviti da se testo udvostruči.

Testo kratko premesiti pa odvojiti 2 lopte veličine pomorandže i drškom varjače utisnuti po vrhu. Od preostalog testa odvojiti 2 manja komada, razviti ih u elipsu i formirati kifle, a od 2 veća komada napraviti pletenice (svaki komad podeliti na 3 dela, razviti u valjak dužine 23 cm i isplesti pletenice).

Uključiti rernu da se greje na 210 stepeni C, a za to vreme ostaviti testo da odmori (15 minuta). Premazati ga preostalim umućenim jajetom i posuti kimom i susamom.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 do 210 stepeni C 20-ak minuta, dok ne porumeni.

Batake i karabatake oprati, prosušiti, skinuti kožicu, posoliti, dobro izlupati kuhinjskim čekićem preko folije kako ne bi prskalo, posoliti i izgrilovati na malo ulja.

Raseći kajzerice, premazati ih tratziki prelivom, po želji dodati i chili majonez, staviti grilovan karabatak i crveni kupus.

Kako su ovo sendviči za piknik, uviti ih u alu ili prijanjajuću foliju.

Sastojci

Kada god sam u mogućnosti, volim sama da napravim peciva. Da se ne bih ponavljala, testo za peciva je isto, samo su različiti oblici - kajzerice, kifle i pletenice i različita punjenja. Zato ću u ovom receptu napisati sastojke za testo i način pripreme, a u sledećim samo punjenja za pletenice i kifle. Inače, količina ovih peciva je za prosečnu četvoročlanu porodicu.

Za testo:

500 g brašna za kisela testa

150 ml jogurta

100 ml mleka

½ pakovanja svežeg kvasca

½ jajeta

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

100 ml Omegol ulja

- Za premazivanje:

½ jajeta

- Za posipanje:

kim, susam

- Punjenje za kajzerice:

2 otkošćena bataka sa karabatacima

tzatziki preliv

chili majonez

po ukusu soli

malo Omegol ulja

crveni kupus

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]