Pivčići

Autor Danijela  

januar 21, 2019

Jako ukusni starinski kolačići! Mekani, tope se u ustima! Ja sam pravila sa džemom od šljiva i sa mlevenim lešnicima.... Ne mogu da se odlučim koji su ukusniji ☺

  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Vreme kuvanja: 30 minuta
  • Broj obroka: 5 osoba

Način pripreme

U činiji za mešenje sipati pivo i ulje. Dodati prašak za pecivo. Izmešati. Postepeno dodavati brašno. Umesiti mekano testo. (Testo ima dosta ulja tako da se lepo odvaja od činije i ne treba da se lepi na rukama).

Od testa kidati loptice veličine oraha. Rastanjiti na dlanu. Dodati pola kašičice dzema ili mlevenih lešnika. Skupiti vrhove testa ka sredini i praviti korpicu.

Korpice redjati u pleh. Peći na 250 C oko 30 minuta ili dok ne porumene.

Sirup za pivčiće: U šerpu staviti šećer i vodu koliko da ogrezne šećer.Staviti na tihoj varti da provri. Kad provri kuvati oko 5 minuta. Skloniti sa ringle. Vruće pivčiće natapati sa svih strana u sirup.

Zatim ih posipati šećerom u prahu izmešanim sa burbon vanilom. Redjati na poslužavniku.Ostaviti da se prohlade i služiti.

Sastojci

500 ml piva

300 ml ulja

1 kesica prašaka za pecivo

1 kg brašna

100 g šećera u prahu

3 kesice burbon vanile

100 g mlevenih lešnika

200 g džema od šljiva

Sirup za pivčiće:

300 g šećera

po potrebi vode

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]