Način pripreme
Umutiti jaja, staviti ih u lonac za kuvanje mleka, dodati šećer i mleko i ostaviti da lonac zapišti.
Onda dodati margarin, čokoladu, mleveni keks i orahe i ostaviti da se kuva dok se margarin i čokolada ne istope, ali ne duže od 10, 15 minuta. Skinuti sa šporeta i pažljivo prebaciti u običnu šerpu da se što pre ohladi.
Filuju se 4 oblande, po krupnijoj strani, mlakim, nikako vrućim ili hladnim filom, koji se podeli na 4 dela (a to je 4 do 5 uvršnih kašika fila po svakoj oblandi), a peta oblanda se ne filuje, već se njom pokrije četvrta nafilovana oblanda.
Rukom dobro pritisnuti petu oblandu, pa preko staviti pamučnu krpu i opteretiti je nečim težim.
Oblande ostaviti najbolje preko noći na hladnom da se lepo stegnu, pa ih sutradan seći po želji – na štanglice, trouglove, romboide…po mogućstvu skalpelom.
Za one koji fil kuvaju u običnoj šerpi, rastopiti na šporetu margarin i čokoladu. Posebno umutiti jaja, šećer i mleko. Čokoladu i margarin skloniti sa šporeta, dodati umućena jaja sa šećerom i mlekom, vratiti na šporet i na srednjoj temperaturi mešati 3, 4 minuta. Dodati mleveni keks i orahe i sve zajedno promešati.
Sastojci
200 g šećera
3 jajeta
10 kašika mleka
250 g Dijamant expert margarina
4 štangle čokolade za kuvanje
200 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
1 pakovanje oblandi