Krostata sa šljivama

Autor Tatjana Stojanovic  

30 decembra, 2017

Negde je zovu krostata, negde tart, naziva je toliko, a moram priznati da ovaj komad testa u kome su upakovane plave sočne šljive, govori sve jezike sveta, kako god se zvala, ukus je savršen. Ovo je svakako poslastica koja se zavoli posle prvog zalogaja...

  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Vreme kuvanja: 35 minuta
  • Broj obroka: 8 porcija

Način pripreme

Priprema:

Usitniti margarin, dodati brašno i dobro promešati da se dobiju krupne mrvice, dodati so, jaja, šećer, koru limuna (vodeći računa o poreklu limuna, u koliko je limun iz trgovine nije preporučljivo upotrebiti koru), dobro umesiti da se dobije glatko testo. Testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti 30 minuta u frižider da se dobro ohladi. Šljive dobro oprati, iseći na polovine, odstraniti koštice i posuti ih sa malo šećera i cimeta.

Pripremiti pleh za tart veličine 26 - 28 cm, dno i ivice pleha za pečenje premazati malo margarinom.

Testo istanjiti na providnoj foliji ili papiru za pečenje u obliku kruga, (uz pomoć papira testo ćemo lakše prebaciti u pleh), vodeći računa da testo bude veće od dno pleha, potrebno je da testo pokrije i stranice pleha. Pripremljeno testo dobro utisnuti u ivice pleha, višak odstraniti, viljuškom izbosti testo na par mesta (sprečiće podizanje testa u toku pečenja). Po testu posuti malo mlevenog keksa, poređati šljive u krug prateći ivicu testa, na kraju posuti sa još malo mlevenog keksa i ostatkom šećera i cimeta.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) da testo blago porumeni, a šljive omekšaju.

Gotovu poslasticu ostaviti da se malo ohladi, iseći po želji, posuti blago šećerom u prahu i poslužiti.

Sastojci

Potrebno je:

300 g brašna,

150 g margarina,

100 g šećera u prahu,

1 prstohvat soli,

rendana kora limuna,

2 jaja.

Za punjenje:

oko 400 g šljiva,

2 - 3 kašike šećera,

2 - 3 kašike mlevenog keksa,

cimet.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]