Kraljevska pita sa punjenim palačinkama

Autor Colja  

25 maja, 2018

Za ovako mekanu, ukusnu i punu fila pitu/pogaču, vredi se potruditi.

  • Vreme pripreme: 1 sat 35 minuta
  • Vreme kuvanja: 1 sat 10 minuta
  • Broj obroka: 6 porcija

Način pripreme

U mlako mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i kašičicu brašna, promešati i ostaviti da nadođe. U posudu za mešenje sipati polovinu prosejanog brašna i so pa promešati, dodati jogurt sobne temperature, žumanca, fermentisan kvasac i blago otopljen margarin, pa promešati. Postepeno dodavati preostalu količinu brašna i umesiti srednje tvrdo testo. Testo posuti brašnom, pokriti krpom, ostaviti 30-tak minuta da naraste, pa ga kratko premesiti i ostaviti 15 minuta da odstoji.

Smesu za palačinke umutiti mikserom i ostaviti da odstoji pre pečenja najmanje 30 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga ispeći palačinke.

Zatim spremiti fil. Skuvati 3 jajeta, kao i pirinač u koji dodati so po ukusu. Šampinjone očistiti, oprati, iseckati, posoliti i propržiti na malo ulja. Peršunov list i mirođiju oprati i izmiksati sa kuvanim jajima i 2 kašike pavlake. Crni luk očistiti, iseckati i staviti da se prži, pa kada postane staklast dodati mleveno meso, posoliti i propržiti sve zajedno. Isprženo meso i luk takođe izmiksati. Skuvani pirinač pomešati sa 3 kašike kisele pavlake.

Razviti testo pravougaonog oblika oko 6 mm debljine na pek papiru. Preko testa staviti palačinke koje premazati smesom od 2 kašike pavlake i kečapa po želji. Preko palačinki staviti izmiksana jaja sa peršunom i pavlakom, preko toga šampinjone, preko njih pirinač, a preko pirinča smesu sa mlevenim mesom. Filovane palačinke saviti tako što se savijaju prvo kraće, pa duže strane palačinki. Pomoću papira za pečenje prebaciti prvo jednu stranu testa, pa onda drugu i rukama spojiti ivice da ne iscuri fil. Pažljivo okrenuti pitu naopako i staviti u pleh velilčine 39x24 cm, obložen papirom za pečenje. Po piti nožem pažljivo povući linije, pa je premazati umućenim belancetom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta. Rernu zagrejati na 200 stepeni C i pitu peći oko 35 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti 20-ak minuta da se prohladi i seći.

Od ove količine se dobije 6 većih, ili 8 manjih porcija.

Sastojci

TESTO:

30 g svežeg kvasca

150 ml toplog mleka

1 žumance

200 ml jogurta

1 kašičica šećera

100 g margarina

500 g brašna za kisela testa

1 kašičica soli

...FIL:

300 g mlevenog mesa

6 palačinki

3 kuvana jajeta

100 g pirinča

350 g šampinjona

1 veza peršunovog lista

1 veza mirođije

7 kašika kisele pavlake

1 veća glavica crnog luka

po potrebi ulja

po želji kečapa

po ukusu soli i bibera

... ZA 6 PALAČINKI:

100 g brašna

1 jaje

1 kašika ulja

na vrh noža soli

100 ml mleka

120 ml kisele vode

... ZA PREMAZIVANJE:

1 belance

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]