Kolač sa kupinama
Autor Sandra Stojiljkovic Cvetkovic Kolači
21 juna, 2018
Prelep voćni kolač koji se brzo pravi. Idealan za vrele letnje dane.
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Vreme kuvanja: 15 minuta
- Broj obroka: 12
Način pripreme
Dijamant stoni margarin penasto umutiti, dodati mlevenu plazmu i mleko, pa sve lepo izmešati, tako da se dobije homogena smesa.
Staviti u pleh kome se skida obruč( prečnika 26 cm) i lepo rasporediti po dnu.
Umutiti šlag sa kiselom vodom.
Posebno umutiti neslani sir sa šećerom u prahu( kašikom, nikako mikserom, da smesa ne bi bila suviše tečna). Voditi računa da se šećer u prahu lepo otopi i sjedini. Zatim umućeni šlag i masu sa sirom sjediniti( takođe lagano, kašikom).
Dobijeni fil rasporediti preko kore u kalupu.
U šerpicu staviti kupine i dodati malo vode( ne previše, jer će i one pustiti tokom kuvanja). Ukoliko bude potrebno, doliti još malo vode kasnije. Zatim dodati šećer i kuvati na umerenoj vatri.
Gustin razmutiti u šoljici hladne vode i umešati u kupine pred kraj kuvanja. Sve vreme mešati, dok smesa ne postane dovoljno gusta i voditi računa da ne zagori.
Sačekati da se preliv dobro ohladi, pa ga preliti preko prvog fila.
Staviti u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.
Skinuti obruč, pa kolač dekorisati umućenim šlagom ili po želji.
Sastojci
Sastojci:
Za koru:
- 300 g mlevene plazme
- 125 g Dijamant stonog margarina
- 100 ml mleka.
Za fil:
- 300 g šlaga
- 250 ml kisele vode
- 400 g neslanog sira
- 200 g šećera u prahu.
Za voćni preliv:
- 300 g kupina
- 150- 200 ml vode
- 7 kašika šećera
- 1 kašika gustina.
Za dekoraciju:
- šlag- po želji.