Autor Marina Ignjatovic Kolači
27 januara, 2018
Dekorativni i ukusni kolaci
Priprema testa:
2 kašike sirupa pomešati sa vodom.
U dublju posudu penasto umutiti puter,dodati brašno i zamesiti sa vodom i sirupom.
Testo treba biti čvrsto, da se ne lepi za radnu površinu.
Testo podeliti na 2 dela.
U jedan deo dodati crvenu prehrambenu boju a drugi deo ostaje isti.
Za fil:
Pomešati mlevene orahe i šećer i dodati im belance.
Sve dobro izmešati i praviti kuglice veličine oraha.
Oba testa tanko rastanjiti.
Slagati 2 boje jednu na drugu.
Zaseći ka sredini sa sve četiri strane ali ne do kraja pa u sredinu staviti lopticu od napravljene smese .
Uzeti dve ivice i savijati na spolja a vrh pritisnuti na vrhu kuglice.Isto uraditi i sa ostalim trima stranama.Vrhove testa pritisnuti prstima pa u svaki zabosti po jedan badem.
Napravljene ružice ređati u ppleh obložen papirom za pečenje .
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Pečene ružice izvaditi iz pleha poređati u dublju posudu i preliti ohlađenom agdom.
Sastaviti šećer,vodu sok od limuna i anis pa kuvati do ključanja .Isključiti šporet i ostaviti da se kuva dok vatra ne utihne.
Za testo:
500 g sojinog brašna,
150 g margarina,
2 kasike javorovog sirupa (može i neki drugi),
1/2 šolje vode
Za fil:
125 g mlevenih oraha,
125 g šećera,
1 belance
Agda:
2 šolje šećera ( od bele kafe ),
2 šolje vode,
sok od limuna i anis
Još:
50 g badema