Zašto treba da jedemo ljutu papriku?

Zašto treba da jedemo ljutu papriku?

Uživanje u ukusu ljute paprike za ljubitelje pikanterija predstavlja pravo zadovoljstvo, dok je za neke u jelovniku ona potpuno nezamisliv dodatak ishrani. Ova višebojna namirnica razlikuje se od svih ostalih koje vidite na pijaci jer u sebi sadrži kapsaicin koji stvara ljutinu, a sa kojim se savremena kuhinja igra stvarajući različite ukuse.

Sa prvom modernizacijom meksičke kuhinje, došlo je i do isticanja ovog ljutog sastojka u gotovo svim gastronomskim pravcima, tako da danas, ljutu papriku osim što možemo da pronađemo u prirodnom obliku, ona postoji i u prahu – kao mlevena paprika, u maslinovom ulju, a javlja se i u kombinaciji sa kakaom – kao ljuta čokolada.

LEKOVITA SVOJSTVA
Ljuta paprika bogata je vitaminom C i beta karotinom, ali i kapsaicinom od kojeg potiče ljutina, koja direktno utiče na čula ukusa u ustima i grlu, izazivajući peckanje ali često i suze. Međutim, oni kojima navedeni osećaj ni malo ne smeta, konzumacijom ove namirnice pomažu svom organizmu u smanjenju broja trombocita i pospešuju cirkulaciju, ali ova vrsta paprike predstavlja i prirodni diuretik koji ima antibakterijsko dejstvo. Ukoliko ste skloni alergiji, anemični ste ili vodite bitku sa viškom kilograma, preporučujmo vam redovan unos crvene paprike, koja predstavlja prirodan i dugotrajan lek. Ljuti začin možete koristiti i kao prirodan afrodizijak, jer budi raspoloženje i utiče na krvotok.

KOMBINACIJA NEZAMISLIVIH SASTOJAKA
Promena vremena i ubrzan tempo života koji vodimo, često se negativno odražava na naš apetit. Dobro je poznato da ljutina otvara apetit, a da čokolada popravlja raspoloženje, stoga vam predstavljamo kombinaciju naizgled nespojivih sastojaka.

Da li ste do sada probali čokoladu sa čilijem? Ako niste, dobro je znati da on pomaže u regulisanju viška kilograma, koji šećer iz čokolade stvara, dok je ukus i više nego slatko pikantan. Kombinacija ova dva sastojaka za ljubitelje obe grupe, postaje pravo osveženje, jer nakon što se zasladite, osećate ljutinu i peckanje u ustima.

Ocenite članak
[Ukupno: 7 Prosečno: 3.1]