Pet trikova za bolji apetit koje znaju samo super roditelji

Pet trikova za bolji apetit koje znaju samo super roditelji

Svaki drugi mališan je veoma probirljiv za kuhinjskim stolom, a neke od njih roditelji moraju da mole da pojedu makar i najmanji zalogaj. Sećate li se kašike i viljuške koje se čudom mašte za tili čas pretvore u “aviončić”? Ili dobro poznate pretnje mama i baka “Ako ne jedeš, ostaćeš mali”. Šta učiniti kada mašta izvuče sve kečeve iz rukava? Na svu sreću, donosimo vam trikove koji će vam pomoći da prevaziđete i to.

1. SVE JE U BOJAMA!

Nema razloga da neke namirnice isključite iz ishrane vašeg juniora do određenih godina. Crni luk, paprika, brokoli, šargarepa – sve je to ukusno i zdravo, pa zašto bi dete bilo uskraćeno? Neka se vaš tanjir pretvori u slikarsko platno! Pustite mašti na volju i od paprike pravite automobile, od brokolija gustu šumu, od crnog luka i šargarepe pužiće. Oni malo veštiji, uvek se mogu osloniti i na razne boje i ukuse preliva, koje takođe mogu iskoristiti za svoje malo “remek delo” u tanjiru.

2. BUDITE DOBAR PRIMER I NE BIRAJTE MNOGO!

Ukoliko želite da dete nešto jede, pokažite mu svojim primerom da je to ukusno. Velike su šanse da će bar želeti da proba. Uporedite konkretno jelo sa nekim koje vaš junior već jede i objasnite mu zašto se baš to jelo nalazi u tanjiru, uz neku zanimljivu istorijsku priču. To ne znači da će mu se svideti, ali nemojte odustajati, već ostavite pred njim ručak koji je spremljen, ali ga ne prisiljavajte da pojede.

3. OBROK BEZ “BRAVO”!

Očajne mame i tate često čestitaju svojoj deci kada pojedu hranu, što je totalno pogrešno. Pojesti ručak nije nikakva vrlina, to je privilegija. Svi jedemo kako bismo nahranili telo, a ne kako bismo ugodili užoj i široj familiji. Koliko god vam to zvučalo pomalo suludo i surovo, zaista nema razloga za “bravo”. Svaka baka zna da je ova faza u detetovom odrastanju sasvim normalna i prirodna. Dakle roditelji, samo budite strpljivi i nikako ne ucenjujte decu sa rečenicom – “Ako sve pojedeš, dobićeš slatkiš”

4. TRPEZARIJSKI STO SLUŽI ZA JELO!

Nemojte trčati po stanu sa hranom i ne dajte deci da jedu gledajući omiljeni crtać u dnevnoj sobi na krevetu. Uklonite sve uređaje koje odvlače pažnju vašeg deteta od toga što je u tom trenutku važno, a to je ručak i očekujte da će pojesti više hrane, nego ispred računara ili TV-a. Od malih nogu naučite ih da se jede za stolom.

5. BEZ PREPUNIH TANJIRA!

Šta god da pripremate svom junioru, nikako nemojte prepuniti tanjir. Nekome ko nije gladan i ko odbija da jede vrlo je mučno da vidi pun tanjir, pa se njegov apetit još više smanjuje. Mnogo je bolje da mu servirate po malo i tako mu olakšate. Sigurno će tražiti još vremenom, kada mu se razvije apetit i ukoliko je gladan.

Dakle, dragi roditelji, ukoliko vaš mališan nema medicinskih problema i ishrana je odgovarajuća, opustite se, bez obzira na slab apetit, jer će njegov rast i razvoj biti sasvim normalni. Pridržavajte se ovih saveta i uključite dete u pripremu obroka, trudite se da svi ukućani zajedno jedu, a obavezno mu pokažite našu Dobro jutro kretaivnu knjižicu

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]