Smena – Ili ispratiti 2018. kako dolikuje

Smena – Ili ispratiti 2018. kako dolikuje

Smena – Ili ispratiti 2018. kako dolikuje

Eto, ispratismo još jednu godinu. Krckamo ove poslednje sate, svako na svoj način. Neko zavija sedamdesetu sarmu, neko na brzaka posprema kuću, neko tek sad bira jelku, nekome je duša u nosu jer je kupovinu poklona ostavio za poslednji dan a neko je već sve pripremio, sredio kuću i frizuru, prošetao psa i sad uz vince čeka prve goste.

U kakvom god raspoloženju ili poslu vas je uhvatio ovaj poslednji dan 2018. godine, u ponoć svako od nas dobija novu šansu na poklon.

Šansu da ispunimo sva ona obećanja koja sebi dajemo (većina da startuje u ponedeljak), da počnemo sve od nule, da promenimo neke navike, da uvedemo nove, da nekoga pozovemo a nekome više nikad da ne okrenemo broj, ma koliko to želeli. Imamo šansu da od 1. januara ne psujemo, ne pušimo, ne jedemo čokoladu iza ponoći. Da uredno plaćamo račune i da beležimo u posebnu svesku kome smo i kada pozajmili neku knjigu. Da prljavi sudovi više nikad ne zanoće u sudoperi a da pas dobija dve dugačke šetnje svakog dana.

Da sredimo ostavu.

Kupimo sobno cveće i održavamo ga u životu, kako znamo i umemo.

Smršamo. Ugojimo se. Da počnemo da se bavimo sportom ili, pak, da malo olabavimo teretanu i posvetimo se devojci.

Svako od nas ima šansu da se ujutro, 1. januara, probudi orniji, veseliji i zahvalniji na svemu što ima. A vi, koji ovo čitate u udobnosti svog doma ili na svom pametnom telefonu, znajte da imate mnogo.

I zato, hajde da se dogovorimo jednu stvar. Hajde da zalazak ove godine ispratimo srca punog zahvalnosti za sve što imamo, volimo i za sve u čemu uživamo u svom životu.

Okrenite stare prijatelje, okrenite i svoju učiteljicu ako nije promenila broj (mada, do sada nije zabeležen nijedan slučaj da se učiteljica odselila i promenila broj, obično je i svaka šustikla na istom mestu kao kada ste je obilazili a ona vas služila puslicama, mnogo godina nakon mature), javite se baba-tetkinom sinu koji živi u Australiji a niste se nikad upoznali. Odvedite klince na kolače, ženu na kafu, muža na brzi ručak bez dece. Prošetajte stanom u kom živite, recite sebi kako ste bezbedni tu, da vam je toplo i da ste siti. Pogledajte svog psa koji se najeden baškari po vašem kauču, siguran i voljen.

Poljubite mirišljavo teme vaše bebe, zagolicajte onu malo stariju decu. Zovite baku i ispričajte joj vic. Ili, još bolje, sedite u kola i ispričajte joj ga uživo.

Odjednom odlučite da sve drage ljude pozovete kod vas na doček. Neka svako donese šta je pripremio za slavlje u svom domu i podelite kako đakonije, tako i dobro raspoloženje i novi entuzijazam.

Pravite velike planove za 2019. sa porodicom i prijateljima. Dogovorite već jednom to kampovanje, posetu Camp Nou stadionu sa drugarima, romantični vikend na selu sa svojom polovinom, obećajte tu kućicu na drvetu na placu i sa prvim zracima sunca i ispunite obećanje.

Budite najbolja verzija sebe i pokažite ljudima koje volite koliko vam je stalo do njih. Zaboravite na sve brige koje vas muče. Neka vas ne sekiraju neplaćeni info stan, amortizeri koje vape za zamenom već mesecima, jedinica iz hemije, što se nije javila od sinoć, što vas žiga levo oko ve’ danima, što ne možete od jutros da nađete ličnu kartu, što je otišla česma u kupatilu, što kasnite sa ratom, što vam je šef baksuz ili što deki ispod smeta kada hodate obuveni.

Danas se valja veseliti i ispratiti kako dolikuje godinu koja mora da vam je barem nešto lepo donela. Uhvatite se za to i isijavajte radost i zahvalnost.

Obucite ono u čemu se najlepše osećate i raspoloženi i veseli uđite u još jednu veliku zagonetku, u tu famoznu 2019.

Baš da vidimo šta nam je ona pripremila!

Mi smo njoj, evo, odmah na početku spremili božanstvene pogačice koje se brzo prave ali još brže i nestaju. Onako, za dobrodošlicu.

2019, ti si na potezu!

Novogodišnje pogačice

Priprema

Ništa lakše. U izmrvljeni sir ubaciti rastopljeni margarin a zatim i brašno i malo soli. Umešati u testo, uviti u plastičnu foliju i ubaciti u frižider na jedan sat.

Zatim oklagijom razvući testo, modlama napraviti željene oblike pogačica, posuti susamom i peći na 200 stepeni dvadesetak minuta.

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 5 Prosečno: 4.2]