Zašto naše telo voli Omega 3 masne kiseline?

Zašto naše telo voli Omega 3 masne kiseline?

Omega-3 masne kiseline su potrebne našem telu kako bi ono efikasno funkcionisalo, pomažu u regulaciji bioloških funkcija, važne su za kardiovaskularni, imunološki, reproduktivni i nervni sistem kao i za rast i razvoj ljudskog organizma. Nazivaju se esencijalnim jer ljudski organizam nema sposobnost da ih sam sintetiše . Moramo da ih unesemo hranom.

Promene u načinu života i vrsti hrane, ali i prehrambenih navika dovele su do nedovoljnog unosa omega-3 masnih kiselina i poremećenog odnosa omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

KOJI SU IZVORI OMEGA-3 MASNIH KISELINA?
Masne kiseline iz omega-3 grupe obično se konzumiraju u maloj količini, a glavni izvori su morska riba kao što su tunjevina, haringa i sardina, pojedina biljna ulja (laneno, repičino, sojino), orasi koji su bogati alfa linoleinskom kiselinom, jednom od omega-3 masnih kiselina. Pasulj, grašak i sočivo takođe sadrže omega-3 masne kiseline. Ako ste vegetarijanac koji ne jede ribu onda će vam ove namirnice dobro doći i kao izvor proteina. Spanać, kelj, zeleno lisnato povrće su namirnice na koje se retko misli kad se spomenu omega-3 a zapravo i ovo povrće ih sadrži u priličnoj meri.

KOJA JE PRAVA RAVNOTEŽA OMEGA-3 I OMEGA-6 MASNIH KISELINA?
Omega-6 masne kiseline (koje se nalaze najviše u biljnim uljima – suncokretovom, kukuruznom i sojinom) i Omega-3 spadaju u grupu masnih kiselina koje su veoma važne za zdravlje ljudi. Međutim, pravu korist od njih naš organizam može da ima samo ako se one unose u pravoj razmeri. Pravi odnos Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina je otprilike 1:3 do 1:5, dok je u našoj svakodnevici on obično 1:10 što ukazuje na nedovoljan unos Omega-3. Kako se to objašnjava? U prošlosti ishrana nije bila toliko loše izbalansirana jer se zasnivala na unosu dosta mahunarki. Danas je povećana konzumacija keksa i raznih grickalica koje sadrže biljna ulja sa visokim vrednostima Omega-6.

PRIMER ISHRANE
Da bi se osigurale prave količine Omega-3 potrebno je jesti ribu 3-4 puta nedeljno (pečenu u rerni ili kuvanu na pari da bi najbolje zadržala svoje hranljive karakteristike). Dodajte u ishranu i semenke lana (u jogurt ili salatu) menjajući ih povremeno sa orasima. Možete obogatiti jelaOmegol uljem koje je izrađeno od tri vrste ulja: ulja repice, suncokreta i kukuruzne klice. Sadrži povoljan odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, osim toga, samo jedna kašika Omegol ulja zadovoljava čak 50% dnevnih potreba za vrednim vitaminom E. Možete napraviti i sendvič sa Omegol margarinskim namazom izrađenim od repičinog, sojinog i palminog ulja, koji je takođe bogat omega-3 esencijalnim masnim kiselinama  i vitaminima A, D, E i ne sadrži trans masti. 20 grama Omegol margarinskog namaza zadovoljava 24% dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama i 28% dnevnih potreba za omega-6 masnim kiselinama.

Ocenite članak
[Ukupno: 2 Prosečno: 3]