Musaka sa keljom
Autor ljiljana stankovic Glavna jela
21 septembra, 2017
Mlo neobična, zdrava musaka.Cena ove musake je oko 800dinara,
- Vreme pripreme: 2 sata 55 minuta
- Vreme kuvanja: 1 sat 25 minuta
- Broj obroka: 4 tanjira
Način pripreme
Listove kelja odvojiti od glavice, oprati ih i kratko blanširati u vreloj vodi kako bi omekšali. Spanać obariti u slanoj vodi, procediti od suvišne tečnosti i sitno iseckati. U tiganju otopiti margarin pa dodati sitno seckan beli luk i kratko propržiti. Zatim dodati obaren spanać, začiniti po ukusu i dobro izmešati.
Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk, dodati mleveno meso i dinstati uz povremeno dolivanje vode po potrebi. Kada je meso napola gotovo dodati pire od paradajza i mlevenu papriku, začiniti po ukusu i dinstati dok meso ne omekša a suvišna tečnost ne uvri.
Vatrostalnu posudu nauljiti pa dno prekriti listovima kelja a zatim naneti polovinu mesnog fila, opet poslagati listove kelja te premazati filom od spanaća. Preko spanaća naneti ostatak mesnog fila i završiti listovima kelja.
Preliv:
Musaku preliti mešavinom jaja, mleka i pavlake a po površini poslagati listove slanine. Peći u zagrejanoj rerni na 200Cdok ne porumeni.
Sastojci
1 glavica kelja
500g. mlevene junetine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
300g. spanaća
50g. margarina
2 kašike paradajz pirea
1 kašičica mlevene paprike
6 šnita slanine
0,5 dl. ulja
mešavina začina
mleveni crni biber
Za preliv:
2 jajeta
1dl. pavlake
3 dl. mleka
Priprema: