Lenja pita sa jabukama

Autor Tatjana Stojanovic  

28 februara, 2018

Ako ste ljubitelj prhkog testa, ovde je još jedan recept u nizu koji svakako treba probati. Često se pitam: volim li ja to zimu radi zime ili ovog prhkog testa koje tako rado pripremam u ovom periodu. Miris jabuke i pečenog testa, čarolija koja se pamti....

  • Vreme pripreme: 35 minuta
  • Vreme kuvanja: 40 minuta
  • Broj obroka: 6 porcija

Način pripreme

- Priprema:

Jabuke oljuštiti i narendati, posuti ih sa 100 g šećera, dodati cimet, vanilu i ostaviti u stranu do upotrebe.

Za pripremu testa u posudu staviti brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Posebno umutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom, masu umutiti da se rastope kristali šećera, dodati jaja i sjediniti masu. Umućenoj masi dodati pripremljeno brašno, izmešati sve dobro da se dobije glatko prhko testo. Testo ostaviti umotano u providnu foliju da odmara oko 1 sat u frižideru. Nakon tog vremena testo podeliti na dva dela. Razvući kore na papiru za pečenje. Koru prebaciti na pripremljen pleh veličine 24 x 36 cm zejedno sa papirom (možete i bez njega naravno, samo je sa papirom dosta lakše). Koru posuti mlavenim orasima, naneti rendane jabuke i pokriti ih drugom korom. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).

Sastojci

- Potrebno je:

200 g classic margarina,

150 g kristal šećera,

525 g brašna,

vanilin šećer,

prašak za pecivo,

prstohvat soli,

3 jaja.

- Za fil:

1 kg jabuka,

100 g kristal šećera,

1 kašičica cimeta,

50 g mlevenih oraha.

Prah šećer za posipanje,

vanilin šećer.

00:00
Ocenite članak
[Ukupno: 73 Prosečno: 2.8]