Lenja pita sa jabukama
Autor Tatjana Stojanovic Kolači
28 februara, 2018
Ako ste ljubitelj prhkog testa, ovde je još jedan recept u nizu koji svakako treba probati. Često se pitam: volim li ja to zimu radi zime ili ovog prhkog testa koje tako rado pripremam u ovom periodu. Miris jabuke i pečenog testa, čarolija koja se pamti....
- Vreme pripreme: 35 minuta
- Vreme kuvanja: 40 minuta
- Broj obroka: 6 porcija
Način pripreme
- Priprema:
Jabuke oljuštiti i narendati, posuti ih sa 100 g šećera, dodati cimet, vanilu i ostaviti u stranu do upotrebe.
Za pripremu testa u posudu staviti brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo. Posebno umutiti margarin sa šećerom i vanilin šećerom, masu umutiti da se rastope kristali šećera, dodati jaja i sjediniti masu. Umućenoj masi dodati pripremljeno brašno, izmešati sve dobro da se dobije glatko prhko testo. Testo ostaviti umotano u providnu foliju da odmara oko 1 sat u frižideru. Nakon tog vremena testo podeliti na dva dela. Razvući kore na papiru za pečenje. Koru prebaciti na pripremljen pleh veličine 24 x 36 cm zejedno sa papirom (možete i bez njega naravno, samo je sa papirom dosta lakše). Koru posuti mlavenim orasima, naneti rendane jabuke i pokriti ih drugom korom. Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 - 40 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne).
Sastojci
- Potrebno je:
200 g classic margarina,
150 g kristal šećera,
525 g brašna,
vanilin šećer,
prašak za pecivo,
prstohvat soli,
3 jaja.
- Za fil:
1 kg jabuka,
100 g kristal šećera,
1 kašičica cimeta,
50 g mlevenih oraha.
Prah šećer za posipanje,
vanilin šećer.