Začin meseca – Ruzmarin i nezaboravni krompirići sa slaninicom

Začin meseca – Ruzmarin i nezaboravni krompirići sa slaninicom

Začin meseca – Ruzmarin i nezaboravni krompirići sa slaninicom

Ruzmarin je biljka koja se “odaziva” na mnoga imena, poput rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad. Ali, u svom najrasprostranjenijem nazivu odaje svoju najveću tajnu: ime koje ga krasi u većini sveta nastalo je od latinskog ros (rosa) i marinus (more), što prevodimo kao “morska rosa”, jer je za njegov rast najpovoljniji povetarac s mora koji donosi vlagu.

Ova grmolika zimzelena biljka igličastih listova i nežnih plavih cvetova nedavno je u botanici “ražalovana” i oduzet joj je status samostalne porodice biljaka. Nakon nove kategorizacije, morala je da se zadovolji pripadanjem porodici Salvia, što i nije tako loše ako se uzme u obzir da joj je bliska rođaka moćna žalfija.

Ruzmarin nam dolazi iz mediteranskih krajeva, gde se može naći kako raste (od jednog do tri metra) na tlu bogatom kalcijumom, u suvoj klimi i na slanom morskom vazduhu.

U svojim cvetovima, listovima i grančicama sadrži eterična ulja, a kao začin je poznat još od petog milenijuma pre nove ere, jer ga odaju najstariji pisani tragovi, i to na sumerskim tablicama.

U antičko doba, ruzmarin je bio izuzetno cenjen kao biljka za religiozne i narodne obrede, od njega su se pleli venci mladim nevestama, prinosio se boginji Afroditi (koja se i rodila iz morske pene obavijena ovom aromatičnom biljkom), njegovim vencima ukrašavali bi ne samo kipove bogova, već i kolevku novorođenčeta a grčki studenti su ga stavljali blizu knjiga ili su ga uplitali u kosu kada su pripremali ispite. U grobnici faraona u starom Egiptu uvek se mogla naći barem neka grančica ruzmarina kako bi pokojniku namirisali put u carstvo duša. Priroda skoro svakog rituala koji uključuje ovu biljku ne ostavlja sumnju da se ruzmarin odvajkada povezivao sa ljubavlju, sećanjem i smrću.

Objašnjenje nam stiže kao jedan od retkih slučajeva kada se nauka i narodna verovanja slože i to zahvaljući čvrstim dokazima. Naime, sprovedena istraživanja apsolutno podupiru tezu da ruzmarin jača pamćenje i poboljšava rad mozga. Tako da je uplitanje njegovih grančica u mladin bidermajer ili kačenje na revere svatova, u stvari želja da mladenci nikada ne zaborave koliko je slatka bila njihova prva ljubav, i da je se sećaju čuvajući jedno drugo. Upravo zbog toga, za zdravicu novopečenom paru često se bira baš ruzmarinovo vino.

U XIV veku je ova biljčica bila odgovorna i za jedan kraljevski brak! Naime, 72-godišnja mađarska kraljica Elizabeta, bolesna i izmučena reumom, zahvaljujući ruzmarinu se tako podmladila da ju je zaprosio i sam poljski kralj!

U staroj Engleskoj, i uopšte tokom srednjeg veka, ruzmarin se smatrao simbolom vernosti i sećanja ali se isto tako i stavljao u grobove junaka kako njihova slava nikada ne bi izbledela. Jer, ljubav i smrt su dva brata rođena, Eros i Tanatos.

U drevnoj Kini se koristio za lečenje glavobolje i ćelavosti, a u doba kuga i drugih masovnih epidemija su ga palili po gradu i u sobama bolesnika i tako pročišćavali vazduh, misleći da teraju zle duhove a u stvari koristeći njegova snažna antiseptička dejstva.

Jer, pored toga što pospešuje memoriju, snaži um i od babe pravi devojku, ruzmarin je ozbiljan pomagač tradicionalnoj medicini. Pored svog eteričnog ulja, ruzmarin sadrži smolu, tanin, gorke materije i male količine saponina. On pospešuje cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, utičući pozitivno na koncentraciju i lečeći usput i glavobolju, ali i jača imunitet, a u stanju je i da ublaži jake napade astme!

Čaj ili vino od ruzmarina koristilo se za lečenje duševne iscrpljenosti, loše probave, slabe prokrvljenosti, za čišćenje krvi i anemiju, kao i za lečenje slabog sluha i vida.

I dok se spisak zdravstvenih blagodeti ruzmarina širi u nedogled, mi se u nedostatku prostora da ih sve pobrojimo prebacujemo na njegovu ulogu u nezi lepote. Doći ćemo i do njegove upotrebe u ishrani, ne brinite, samo malo strpljenja i očekuje vas recept iz snova!

Odavno su poznata njegova velikodušna svojstva u kulturi negovanja lica i tela. Tako se on već dugo dodaje u preparate za jačanje kose, kupke za svilenu i zategnutu kožu (kupka od ove mirisne mediteranske biljke odlikuje se i antimikrobnim svojstvima, pojačajte efekat tako što ćete je pomešati sa krupnom morskom solju) kao i u osvežavajući tonik za lice. Ukoliko biste voleli da prirodnim putem posvetlite kosu za par nijansi, i tu ruzmarin priskače u pomoć. Dodajte njegov rastvor u vodu za ispiranje i slobodno slažite sve da je vam je baš to prirodna boja.  Ako vas muči perut, par kapi esencijalnog ulja ove biljčice dovoljno je za nestanak te dosadne i uporne pojave.

Nije ni čudo što je po nekim verzijama upravo miris ruzmarina na princu probudio uspavanu lepoticu a kažu da je i Marija bebu Isusa čim se rodio polegla baš na par grančica ove biljke koju je stavila na seno, kako bi njen sin odmah udahnuo njene miomirise.

Kako se danas za njegova svojstva zna na bukvalno svim meridijanima, red je da pomenemo i ko je najviše zaslužan za distribuciju ruzmarina po celom svetu. Najveći proizvođači su naravno Francuska, Španija, Portugal a nekada i – pazi ti sad to – bivša Jugoslavija!

O tome kako sačuvati svo bogatstvo koje ruzmarin krije u sebi i to u kućnim uslovima, pisali smo prošle godine baš u ovo neko vreme, pa bacite pogled! Ne bi bilo zgoreg ni da se podsetite kako biste mogli ruzmarin da iskoristite da njime obogatite jestiva ulja, o tome smo nadugačko i naširoko već pisali pa zavrnite rukave i pripremite sami svoje prirodne i mirisne pojačivače ukusa!

Na to dodajemo i jedan mini recept, a to je margarin od ruzmarina:

Potreban vam je Dobro jutro margarin sa maslacem i par grančica svežeg ruzmarina. Jednu šoljicu ovog čudesnog bilja umešajte u dve šoljice omekšalog margarina. Oblikujte valjak od te smese, koristeći papir za pečenje a zatim krajeve vežite koncem (da liči na bombonu) i zamrznite. Kriške takvog margarina topite preko povrća, mesa ili ribe.

Dok ne napravite svoju kolekciju ruzmarina u najrazličitijim oblicima, evo jednog jednostavnog načina da oduševite svoja i tuđa nepca svežom biljčicom i da pokupite lovorike sa minimumom truda – jer teži deo posla, to jest izuzetno sofisticirani ukus, prepustite ruzmarinu i njegovoj aromi, taj zna šta radi!

Krompirići sa ruzmarinom i slaninom

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. To kažemo prvo jer je proces grejanja rerne na željenu temperaturu najduža stavka ovog super ultra letnjeg brzog recepta. Dok se temperature podiže, nauljite pleh, sipajte oprane i krpom prosušene krompiriće, dodatno pouljite, posolite, ubacite slaninu, promešajte da se njome ravnomerno pokrije čitava količina krompira i na vrh stavite par grančica svežeg ruzmarina. I to je to. Ubacite u zagrejanu rernu i sačekajte da porumene baš kao i vi kada ukućani ili gosti budu hvalili ovo jelo. Naravno, topao i mekan ukus ovih nezaboravnih krompirića razbijte hladnim blagim kečapom. I garantujemo da će se o vašim krompirićima još dugo pričati i da će ih svi zauvek pamtiti! Jer, ruzmarin čuda čini za pamćenje a još više za ukus ovog jednostavnog povrća!

Sastojci

Ocenite članak
[Ukupno: 4 Prosečno: 3.3]