Začinsko bilje i kako ga čuvati

Začinsko bilje i kako ga čuvati

Začini i kako ih čuvati

Sva sreća te polako odlazi u zaborav moda da se zamrzivač gleda kao tihi i podli ubica vitamina, minerala, arome i svega dobrog u namirnicama. Kako bismo barem malo ispravili nepravdu prema uređaju koji je u nekim situacijama najsličniji vremeplovu, dozvolite da vam otkrijemo male i jednostavne tajne kojim ćete obogatiti svoju trpezu i jelu pokloniti nezamenljivi šmek.

Ukoliko zamrzivač koristite samo za čuvanje leda, maske za oči, viška mesa od bog-te-pita-kada i preobilne ostatke (maminih ili svekrvinih) kuvanih jela – pripremite se za veliko spremanje jer se kladimo da ćete, posle ovih saveta, svoj nosić mnogo češće pomaljati iza njegovih vrata.

Na stranu to da vam on značajno može pomoći u tome da u svakom trenutku imate spremna gotova jela ili sastojke za jelo koje volite, i to netaknutog, pa čak i poboljšanog kvaliteta u odnosu na ponudu svežih namirnica, ukoliko se pravilno zamrznu. Da li ste znali da postoji mogućnost da zamrznete i sveže začinsko bilje kome ćete moći da se vratite u bilo koje godišnje doba?

Za početak, dobro je znati da zamrzivač savršeno čuva, za ukus skoro pa neophodnu, svežinu tek ubranih biljaka. Bez obzira da li napolju veje, pljušti ili peče sunce, vaša ledena bašta je uvek spremna da obogati ukus jela omiljenim začinskim biljem. Ova metoda biće pravi spas pogotovo za ona godišnja doba kad se još uvek nosi šal a pijace i bašte su i dalje puste.

Nanu, bosiljak, ruzmarin, timijan, korijander, peršun, list celera, majoran, lavandu, sremuš, vlašac, selen ili mirođiju sačuvajte u zamrzivaču i vratite im se kada god poželite. Najbolji način da to učinite jeste da ih zamrznete u ulju po vašem izboru koje će sprečiti da bilje poprimi bilo kakav miris ili boju u zamrzivaču, kao i da dobije takozvane ledene opekotine. Čuvajte se ipak ulja sa teškom notom jer umeju da se bezobzirno nametnu svojom aromom i tako vas „zakinu“ na aromi samog začina.

 Naseckajte začin ili mešavinu začina i poređajte u kockice, zalijte uljem i zaledite

Naseckajte začin ili mešavinu začina i poređajte u kockice, zalijte uljem i zaledite

Dakle, pre svega, nabavite omiljene biljčice i dobro ih operite a zatim potpuno osušite na vazduhu. Za stvaranje vaše prve kolekcije „uspavanog“ začinskog bilja, sasvim zgodno mogu poslužiti posude za led u čijim kockicama ćete pomešati iseckano ili čitavo bilje sa, recimo, Mediteran uljem, čiji savršeni balans od 80% suncokretovog i 20% ekstra devičanskog maslinovog ulja pravi ravnotežu i u kuhinji. Ni dobro staro čisto suncokretovo ulje neće vas izneveriti u ovom poduhvatu a možete pomalo eksperimentisati i sa bundevinim uljem. U jednoj posudici možete i pomešati neke od začina čiju kombinaciju volite. Bosiljak, origano i ruzmarin su proverena kombinacija. I to dobitna, koja se uklapa u mnoga jela, od kvalitetne testenine sa domaćim belim lukom do mesa pečenog u rerni. Izrendana kora limuna ili izgnječen beli luk su dobrodošli u većini kombinacija jer dodaju na punoći i raskoši ukusa. Vi, malo hrabriji, pokušajte da ubacite i malo čilija kako biste razigrali aromu.

Kada ste sve iskombinovali po želji, ukusu i mašti, pritisnite biljke u kockici kako bi potpuno potonule u ulje i tu kombinaciju ulja i bilja ostavite da se zamrzne preko noći. Nakon toga, radi lakšeg korišćenja, kockice prebacite u zip lock kesice ili kutije za odlaganje hrane. Naravno, ne zaboravite da datumom i opisom sadržaja obeležite svako pakovanje.

Sledeći korak podrazumeva samo uživanje. Tokom cele godine, koristite magične kockice kao podlogu za omlet, dresing na svežem povrću, kao vaš mali lični hir na vrućem krompiru ili u bilo kojoj kombinaciji koja po vama zahteva dodir čarolije.

Ocenite članak
[Ukupno: 13 Prosečno: 4.6]