Cezar salata – obrok za maštovite
Prolećna ishrana treba da bude lagana, ali i da ujedno obezbedi neophodnu energiju. Zato je najbolji recept za lagan, ukusan i osvežavajući obrok upravo Cezar salata. Ipak, da biste mogli da je pripremite na najbolji način, o njoj bi trebalo da znate ponešto.
Iako su mnogi pokušavali da preuzmu zasluge, tvorac ove nadaleko popularne salate je Ćesare Kardini, italijanski emigrant koji je vodio restorane u Americi, koji je 1946. godine pripremao večeru za svoje prijatelje samo od sastojaka koje je u tom trenutku imao na raspolaganju. Uz nekoliko izmena tokom vremena, rezultat je današnja Cezar salata.
Original i Varijacije na temu
U originalu, ova salata treba da sadrži Romaine lettuce – salata Romana je zovu kod nas ili Iceberg salatu, cezar dresing, parmezan, krutoni i recimo grilovano belo meso. Pošto je salata veoma popularna, postoji mnogo varijacija, najčešće opcije za meso, jesu pileće belo meso, pančeta ili dimljeni losos, ostali sastojci mogu da variraju od različitog voća, povrća, žitarica, koštunjavog voća. Cezar salata, u svetu klasik među salatama, jedna je od omiljenih među potrošačima i zato zaslužuje i carski dresing. Ovo jeste takozvani final touch i pruža vam priliku da pustite mašti na volju, ovo je ponos i dika mnogih šefova kuhinje po našim ali i restoranima u celom svetu. Najčešće korišćeni sastojci za dresing jesu Vorčester sos, što datira iz prvobitne verzije salete, jogurt i majonez, uz različite dodatke.

Cezar salata – obrok za maštovite
Dresing je najvažniji, evo adaptiranog receptajednog uglednog šefa kuhinje sa Aljaske
Priprema:
Sve sastojke za dresing mešajte u blenderu ili štapnim mikserom dok se beli luk potpuno ne usitni. Sardine obavezno dobro iscedite, limuna i belog luka dodajte po ukusu, parmezan na menjajte mekanim sirevima, senf može i običan, so i biber po ukusu.

Dresing za kuvara je penkalo za pesnika
Sastojci za dresing:
3 čena belog luka
1 limenka sardine
1 veći limun
180ml Dijamant classik majoneza
150g parmezana
120ml maslinovog ulja
Dve kašičice Worchestershire sosa
Dve kašičice Dijon senfa
So
Biber
Krutoni mogu biti zanimacija, ali i ključni za sveopšti ukus ove obrok salate
Priprema krutona:
Tost hleb obsecite ravno po ivicama tako da ostane bez korice u obliku kvadrata, pa ga usitnite na kockice, poređajte u pleh, eventualno poprskajte nekim začinima i osušite na 100-150 stepeni.

Obsecite koru sa tost hleba

Poređajte u pleh, eventualno začinite pre rerne

Pazite da krutoni ne zagore
Priprema salate i mešanje:
Salatu dobro operite, iseckajte na kockice veličine 2-3cm i obavezno DOBRO ocedite, prelijte sa dresingom, pa dodajte parmezan, krutone. Prilikom služenja dodati na kockice ili trakice isečeno grilvano belo meso preko salate. Po želji malo parmezana narendajte i preko završene salate. Popularno je salatu ukrasiti cherry paradajzom.

Sve jedno da li za salatu koristite Romanu, Iceberg, običnu zelenu, kelj, ili nešto treće, iseckajte na parčiće veličine 3-4cm

Cezar salata – obrok za maštovite
Naš favorit među mnogobrojnim kombinacijama:
Cezar salata sa bademima
Sastojci za salatu:
3 kašike iseckanih badema
Naseckani listovi kelja i zelene salate
Cezar dresing
200g pilećeg belog mesa isečenog na kockice
Pirpema:
Sve sastojke za dresing mešajte u blenderu dok se mladi luk potpuno ne usitni. Bademe pecite 3-4 minuta na tiganju koji ćete blago pomerati i skinite sa vatre kada se bademi zarumene. Salatu pomešajte sa dresingom, pa dodajte bademe i ispečeno pileće meso. Po želji malo parmezana narendajte i preko završene salate.
Sastojci za dresing:
1 čen belog luka
½ šoljice Dijamant majoneza
¼ šoljice narendanog parmezana
Dve kašičice Dijon senfa
Dve kašičice Dijamant vinskog sirćeta
Dve kašičice limunovog soka
Dve kašičice maslinovog ulja
So
Biber

Cezar salata sa bademima