Umeće pripreme i posluživanja jaja za Uskršnju trpezu
Široke kulinarske primene, jaja su daleko najkorišćenija namirnica u većini kuhinja zbog svoje jednostavnosti prilikom pripreme. Naizgled jednostavno, neretko najobičnije kuvanje jaja krene u neželjenom smeru. Kako bi tome doskočili u nadolazećim Uskršnjim danima carovanja jaja, podelićemo s vama osnovne zakonitosti kojih se morate pridržavati, uz maštovite predloge za Uskršnju trpezu.
Jaje ne smete prekuvavati, već nakon što voda provri, skinuti posudu sa vatre i ostaviti 3 minute za meko kuvano jaje, ili 10 minuta za tvrdo kuvano. Drugi način je da u hladnu vodu ubacite jaje i zajedno kuvate tačno 3 minute ili 5 minuta za postizanje željene gustine žumanca.
Ideje za posluživanje jaja
Nakon utvrđivanja gradiva osnovnih zakonitosti kuvanja jaja, vreme je da se posvetimo posluživanju uz čiju će pomoć vaša Uskršnja trpeza zablistati u punom sjaju. Ljubitelji tradicije ili pobornici moderne kuhinje, s jajima neće pogrešiti, poslužili ih s mladim lukom ili s različitim punjenjima.
Jaja su divna podloga za razne nadeve od kojih predlažemo umak s Dijamant Classic majonezom i senfom. Jednostavno izdubite jaja, te žumance pomešajte s majonezom i senfom. Začine dodajte po želji, a uz malo crvene paprike ili kurkume oplemenićete ukus vašim punjenim jajima.
Zašto ne biste pripremili bogatu Uskršnju salatu od svežih prolećnih namirnica? Spojite jaja s rotkvicom i mladim lukom u osvežavajuću salatu. Osim što ćete dobiti konkretan obrok, uspešno ćete se rešiti svih Uskršnjih ostataka spajanjem u salatu. Slobodno dodajte kuvanu šunku, jabukovo sirće i senf, a hrabriji neka posegnu i za umakom od rena.
Kombinacija je mnogo, samo se treba odvažiti. Inspirišite se našim predlozima i iskusite sve divote Uskršnjeg praznika u krugu najbližih.