Nadmudrite sebe – Mali trikovi za pametnu nabavku

Nadmudrite sebe – Mali trikovi za pametnu nabavku

Mali trikovi za pametnu nabavku

Svima nam se to desilo. Vratili smo se iz supermarketa, ponosni i zadovoljni što smo nabavili sve što nam je potrebno. I ne, nije nam žao što je petina plate već otišla i to za tili čas, jer smo sada snabdeveni za ceo mesec. Onda počnete da otpakujete kese i već nakon druge vam je jasno da to sve i nije baš tako. Odjednom vam je onaj preskupi keks u preslatkoj limenoj kutijici potpuni višak a shvatate da ste zaboravili morsku so. Onda počnete da vadite povrće i voće i još jednom vas žacne nešto u stomaku „Previše je!“. Brzo se u glavi pojavi slika vas kako razočarano shvatate da se krastavac još jednom ubuđao i slepio za rotkvice i kako sa gađenjem vadite tu lepljivu masu iz frižidera, potpuno zaboravljajući da ste je platili i da je jednom to bila potencijalna sveža i hrskava salata.

Da ne pričamo i tome da je polovina računa otišla na šampone, vlažne maramice za brisanje isključivo orahovine (za natkasnicu koju vam je baka ostavila), sredstvo za čišćenje prozora sa inovativnim NASA sistemom za dezintegraciju prljavštine, predivne šarene štipaljke, jedinstveni sistem za dezinfekciju i osvežavanje toaletne školjke, hiljaditu staklenu činiju i tri kuhinjske krpe sa crtežima macinih šapica…

Nema veze što ste zaboravili testeninu a kupili sve za sos, što ste imali već 2 kg smeđeg šećera u špajzu, poješće se i ovaj treći kilogram ili što nema šansi da pojedete sve četiri vrste mladog sira pre nego što postane stari kajmak.

Nema veze jer ćete sledeći put stvarno, ali stvarno, da razmišljate u kupovini a ne da padate na najstarije trikove supermarketa.

Mi smo se potrudili da tako stvarno i bude. Pročitajte naše male savete za velike promene u načinu na koji punite svoj frižider.

 Spisak za kupovinu, najvažniji papir u kući

Spisak za kupovinu, najvažniji papir u kući

1. NAPRAVITE LISTU I NE ISPUŠTAJTE JE IZ RUKU!

Prvo i osnovno, ne hvatajte se za novčanik i jaknu pre nego što imate kompletni spisak u ruci. I ne, ne mislimo na spisak koji pravite iz glave pred kupovinu. Posvetite mu vreme jer je to ipak vaš najmoćniji saveznik u pametnoj kupovini. Idealno bi bilo da stoji na frižideru kako bi se dopunjavao od strane ukućana sukcesivno, što bi se reklo. Iliti mic po mic. Kako sta zafali, odmah se nađe na spisku. Pred odlazak u supermarket, treba da padne jedna provera i eventualna dopuna.

Ukoliko kupovinu obavljate najčešće u jednoj radnji, pokušajte da grupišete namirnice po redosledu po kom su izložene u marketu kako biste uštedeli vreme i dali pravilan ritam pravolinijskoj kupovini.

2. ODREDITE NEDELJNI MENI

Jednim dugim pogledom u frižider i na jednom kratkom kućnom sastanku, odredite meni za iduću nedelju, tj. do sledeće kupovine. U odnosu na to koje namirnice već imate u kući, dokupite ostatak i držite se tog plana.

3. PREKONTROLIŠITE I OČISTITE FRIŽIDER

Možda je ovo ipak prvi korak, pre spiska i menija. Iskoristite dan za kupovinu kako biste na brzaka prekontrolisali frižider i sve kredence. Pobacajte sve za šta vam je jasno da nećete iskoristiti, jer mu je ili prošao rok ili predugo stoji otvoreno. Na taj način ćete shvatiti da vam je ipak potreban paradajz sos iako ste sigurni da ga baš imate u frižideru i računate na njega a on je već pomalo zakisio. A možda ćete tamo negde u dubini kredenca pronaći neotvoreno pakovanje pirinča a mislili ste da nemate i baš ste večeras hteli da pravite deci sutlijaš.

Kada napravite presek situacije, bacite se na spisak. Ili ga modifikujte ako je već gotov.

4. BUDITE GOSPODAR SVOG VREMENA

Pažljivo, ali jako pažljivo i mudro odaberite vreme za kupovinu. Jasno nam je da verovatno radite od 9 do 5, ali danas postoji toliko mogućnosti da „olabavite“ malo plan neophodne logistike. Za početak, postoje veliki supermarketi koji su otvoreni čitavu noć. Zašto ne biste otišli u jednu ponoćnu gurmansku avanturu? Toliko neće biti gužve da će vam se i kasirka obradovati. Možete na miru da birate i kupujete. Isto važi i za rano jutro.

5. POPUSTITE KAPRICIMA

Jedino u slučaju kada su na popustu. Dozvolite sebi i neki hir u kupovini, kakve veze ima što je ostalo još nekoliko meseci do Uskrsa? Ovi božanstveni visuljci u obliku zeke i jaja su 80% jeftiniji! Što se ostalih stvari na popustu tiče, obično su jako dobro obeleženi (čak i previše dobro), konsultujte se sa svojim spiskom i napravite kompromis – popustićete svom neizdržu da fino ušparate ali samo u okviru spiska. To vam pričamo jer poznajemo ljudsku psihologiju, najveći trošak i najveće crne rupe u kupovini se dogode upravo zbog popusta i želje da se uštedi. Priznajte sada sebi koliko puta ste kupili proizvod koji niti koristite niti vas interesuje samo zato što je na „ludoj“ akciji?

6. KOLICA ZA VELIKE, KORPE ZA MANJE KUPOVINE

Možda zvuči banalno, ali dobro obratite pažnju koje oružje birate na samom ulazu u market. Ukoliko ste krenuli u manju kupovinu, uzmite pešačku korpu. Ukoliko je u pitanju srednja nabavka, uzmite korpu sa točkićima a tek ukoliko je veliki šoping u pitanju, prepustite se čarima punjenja onih džinovskih kolica. Ovo je vrlo bitna stavka, jer sa odgovarajućom korpom ćete se lakše držati plana tj. obećanja samom sebi da ovaj put nećete preterati. Prazna kolica prosto mame da se napune a ukoliko nema dovoljno stavki na spisku da se to desi, kući ćete se vratiti sa električnim ćebetom, džakom neoljušćenog kikirikija, tiganjem i puževima u džemu od crnog luka.

7. VOĆE I POVRĆE

Jednostavno je. Leti idite na pijacu a zimi dajte poverenje i smrznutom povrću i voću. Odmah smrznute na dubokim temperaturama, ovako obrađene namirnice zadržavaju dosta od svojih svojstava zbog kojh ih volimo. Plus, neće vam tako lako propasti ako ste umorni da po planu pravite večere i ručkove za koje su namenjeni.

8. IZBEGAVAJTE MALE RADNJE NA ČOŠKU (one što se obično zovu Kod komše)

Osim ako vam ne nestane Dobro jutro margarina ili Dijamant majoneza. To je onda prva pomoć koja dobro dođe. Inače, sve kupovine koje podrazumevaju više od tri namirnice, papreno su skuplje ukoliko je ovaj tip radnje vaš izbor.

9. SPRIJATELJI SE SA ZAPOSLENIMA

Dobro, ne mislimo da se pojavite na njihovoj pauzi da pijete kafu iz iskrzanih šoljica ispred vrata za utovar robe. Verovatno bi vas malo čudno i gledali. Ali, malo prijateljskog ćaskanja će vam dobro doći da saznate kada stiže sveža riba, kada će neka akcija ili da ih jednostavno ne mrzi da zbog vas odu do magacina i dopune raf na kom je proizvod za koji ste se baš zainatili da kupite. Posebno obratite pažnju na mesara. Ako vas on zgotivi, na konju ste i ješćete najbolje meso u čitavoj zgradi.

10. ZLATNO PRAVILO

Ovo je najvažnije pravilo i ako njega zanemarite, možete mačku o rep da okačite sva prethodna.

Nikada, ali nikada, nikada, nikada, ni u najvećem ludilu, ne idite gladni u nabavku namirnica. To je ono što lanci supermarketa upravo žele. Poželećete sve. Baš sve. Kakav spisak, kakvi bakrači! Bićete jedan od onh likova koji napune ne jedna, već dva para kolica i na kasi preda i 4 prazne kesice čipsa i foliju od čokolade da provuče, dok se žgaravica polako penje ka grlu, što od čipsa, što od brojki na kasi.

 Nadmudri sebe!

Nadmudri sebe!

Ocenite članak
[Ukupno: 42 Prosečno: 4.1]