Zašto kažeš maj, a misliš na roštilj?

Zašto kažeš maj, a misliš na roštilj?

Zašto kažeš maj, a misliš na roštilj?

U vreme velikog roštilja, koji pada od prve subote u maju (ili poslednje u aprilu, zavisi koji kalendar gledate: onaj za vikendice ili izletišta i gradske parkove) do sredine oktobra, čuvaju se i neguju mnogi narodni običaji. Prenošeni s kolena na koleno, veliki broj njih je izgubio svoje originalno značenje i poreklo ali se i dan danas upražnjavaju baš kao i u vreme otvorenog plamena, tj. dok hromirani roštilj sa bezbroj dugmića i auto-komadi još nije bio ni izmišljen.

Hvala ovom lepom maju što je toliko prijatan i što nam ne samo dozvoljava, već i insistira da izađemo iz naša 4 zida u kojima smo proveli celu zimu, i uživamo na svežem vazduhu. A mi ne bismo bili mi kada od prolećne rekreacije i boravka u prirodi ne bismo napravili gurmanski spektakl. I tako već generacijama, maj služi za odmeravanje snage i veštine u pripremi roštilja.

Spretnost baratanja roštiljskom aparaturom prenosi se s kolena na koleno i retko ćete naći kuću u kojoj ne postoji neki specifični trik pri spremanju mesa za roštilj. Bilo da je u pitanju začin ili sama priprema, svaka kuća se diči svojom metodom. To najverovatnije i objašnjava univerzalno umeće roštiljanja u Srba.

Iako se dugo smatrao muškim poslom, žene su se polako izborile za svoje pravo da roštiljaju. Do pre dvadesetak godina, to je izgledalo nemoguće a danas je sasvim uobičajen prizor da iz dimne zavese i iza džinovske skalamerije roštilja proviri majušna ženica sa punđicom i u baletankama.

A da se ne bi desilo da vas ljubazno otprate od roštilja, bilo zato što ste ženskog roda ili ste smotanko, pročitajte i usvojite ovih par zlatnih saveta koje vam donosimo. Najbolje ćete skeptike ućutkati dokazanim i oprobanim metodama koje vaše meso čine apsolutnim pobednikom u tom odmeravanju snaga. Od prizora jednog skeptika koji se davi u krmenadlama koje ste vi omekšali i učinili savršenim za konzumaciju, možda je slađi samo topao ćevap na somunu.

Pažljivo pratite. Hvatanje beleški je dozvoljeno i dobrodošlo.

Lekcija broj 1 – Odaberi komad baš po svojoj meri

Roštilj kao i papir – trpi sve: svinjetinu, piletinu i junetinu najčešće ipak. Važno je znati odabrati  deo tela koji je najukusniji za pripremu na roštilju ali i to kako da prepoznate kvalitet mesa. Za roštilj, uvek je najbolje da birate meso sa prednjeg dela. Dakle, sa vrata ili rebra. Takođe, ni but vas neće izneveriti.

Ako meso pečete iz komada, obratite pažnju na boju. Krmenadla bi trebalo da ima svetloružičastu boju, junetina svetlocrvenu a govedina tamnocrvenu. Svakako ne ignorištite jak miris pri kupovini svežeg mesa, samo i isključivo divljač ima težak miris, sve ostalo jako miriše samo ako nešto nije u redu.

Naravno, suve ivice ili crni i zeleni tragovi na mesu znače samo jedno: bežite glavom bez obzira iz takve trgovine.

Lekcija broj 2 – Ulje nije uljez

Ukoliko sami pravite svoje ćevape ili pljeskavice, preporučujemo ulje za razne faze ove akcije. Pre pripreme, dobro nauljite ruke i podlogu na kojima stvarate magiju, kako se meso ne bi lepilo. Tokom čitavog procesa dodajte ulje po potrebi.  Ako nemate kalup za ćevape, iskoristite otvor plastične boce. Uverite se da je mešavina mesa, ulja i začina dobro “zdudana” pre kalupljenja kako zaostali vazduh ne bi uzrokovao raspad sistema, tj. ćevapa. Meso provucite kroz otvor boce, presecite i eto ćevapa. Otvor boce dobro nauljite pre svakog ćevapa.

Lekcija broj 3 – Odmeravanje gramaže (da ne bi bilo blamaže)

Koliko mesa uzimamo?

Najčeće pitanje sa najrazličitijim odgovorima i predlozima. Od onih koji polaze od sebe i smatraju da je 100 grama sasvim dovoljno do onih kojima ni 700 gr ne deluje kao garancija za sitost. Da ne biste bacili kilograme i kilograme mesa ili da vam gosti ne odu gladni – pratite našu meru. Za odraslu osobu potrebno je pola kilograma živog mesa, da bi na kraju dobili 300 grama gotovog proizvoda. Za decu do 6 godina, dovoljno je 150 gr živog mesa a za stariju decu upola kao za odrasle.

Lekcija broj 4 – Pile moje kako stvari stoje?

Ako ste se odlučili za piletinu na roštilju, znajte da ona ume neprijatno da iznenadi jedrim izgledom ali suvim ukusom. Zato svaka piletina iziskuje bogatu marinadu kako bi vas oduševila sočnim ukusom.

Evo najčešće pripremane marinade na teritoriji naše drage zemlje:

Kada pomešate sve sastojke (beli luk možete seckati a možete ga i samo spoljštenog viljuškom koristiti za marinade), potopite meso i sačekajte koliko god možete. Minimum je pola sata.

Lekcija broj 5 – Ne igraj se toplo – hladno

Ovo je veoma koristan i bitan trik. Ne zahteva nikakvu veštinu niti uvežbavanje, već samo preciznu logistiku.

Nikada nemojte peći meso direktno iz frižidera. Izvadite meso barem 20 minuta pre pečenja, dozvolite mu da se izjednači sa temperaturom okoline. Hladno meso lako ume da zagori spolja dok unutra ostane živahno. Vrelina za koju će se pobrinuti žar, lakše se prenosi na samu unutrašnjost mesa kada je ono iste temperature kao i okolina.

Lekcija broj 6 – Tango nije za meso

Ne preterujte sa okretanjem mesa.

Ako želite hrskavu koricu i ako želite da zadržite sve sokove tamo gde pripadaju, nemojte seljakati meso i okretati ga non stop čisto da biste izgledali profesionalno na video snimcima i fotografijama.

Okrenite meso jednom do dva puta. Ne više.

Lekcija broj 7 – Mali odmor za meso

Nemojte služiti meso istog sekunda kada je gotovo. Jede se dok je toplo, ne dok je vruće. Dok je vruće, meso zahteva jedan mali odmor, najbolje u poklopljenoj šerpi. Kada se sabere od vrelog roštilja, meso pokupi svoje rasute sokove i zapečati ih u sebe. Strpite se dok se to ne desi a onim mangupima koji na kvarno mažnjavaju meso dajte crveni karton i izrecite meru udaljavanja.

Lekcija broj 8 – Najvažnija lekcija

Čak iako sve prethodne lekcije savladate, postanete majstor(ica) roštilja, sveže meso naučite da prepoznate sa kilometar a piletina vam ima teksturu krempite, ukoliko se obrukate kod ove lekcije, sve pada u vodu i vraćate se u red ispred roštilja umesto da suvereno vladate iza njega.

Dakle, naćuljite uši i otvorite četvero očiju:

Na roštilj se nikad, baš nikad, ne ide bez mesa i dijamant majoneza.

Podjednaka važnost obema namirnicama datira još od prvog susreta mesa i majoneza.  Svaki roštilj majstor će vam reći da je meso bez majoneza kao cvet bez mirisa.

Kako biste apsolutno trijumfovali na roštiljskoj zabavi, oduševite svoje prijatelje i prethodno pripremite 12 sosova za ljubitelje majoneza. Njima će se, osim prisutnih, jako obradovati i meso koje će se opustiti i ludo zabaviti sa vašim zubićima i nepcima.

Ocenite članak
[Ukupno: 3 Prosečno: 4.7]