KAKO DA DODATNO OPLEMENITE MAJONEZ
Često najbolje stvari nastanu kada mašta proradi dok ste u škripcu. Snalaženje je zaslužno za mnoge ukusne izume, poput sendviča koji dugujemo IV Grofu od Sendviča, engleskom aristokrati iz 18. veka. Ovaj pasionirani kartaš nije želeo da odvoji ni sekundu od igranja te je naređivao da mu se hladni odrezak stavi između dva parčeta hleba kako bi jeo za stolom, ne odvajajući se od svojih ljubljenih dama karo, pik, herc i tref.
Dovitljivo, nema šta.
Jedan isto tako dovitljivi kuvar “krivac” je što danas ne možemo zamisliti većinu salata, mesa, sendviča i skoro svega ostalog slanog – bez majoneza.
Kada se vojvoda od Rišeljea 28. juna 1756. godine pobedosno iskrcao na špansko ostrvo Menorka, svi u luci Mahon su se brže-bolje razleteli da vojvodu i njegovu svitu dočekaju como Dios manda, što bi rekli ostrvljani, u prevodu – kako Bog zapoveda. Dakle, kako dolikuje jednom velikom vojskovođi. A to nije bilo lako u sukobima osiromašenoj sredini.
Kuvari su očajavali pred skromnim izborom namirnica koje su doneli pred njih, sve dok jednom od njih nije palo na pamet da pomeša jaja, ulje, limun i sveže začinske trave u sos koga se ne bi postideo ni sam francuski dvor.
Obraz je bio spasen, vojvoda sit i zadovoljan a sos je ponosno poneo ime po luci u kojoj je, iskreno govoreći, navrat-nanos stvoren.
U ime snalažljivosti, odlučili smo da od jednog sosa koji svi prepoznaju napravimo 12 potpuno novih i uzbudljivih sosova. Pred vama je 12 Dijamant majoneza, obogaćenih najrazličitijim ukusima i mirisima. Uživajte kao francuski aristokrata na Menorci.
Sastojke pomešajte u napisanoj razmeri a sasvim ste slobodni da dodate po svom nahođenju još poneki sastojak.
1. MAHON PAPRIKA SOS
Sastojci:
- 30g Dijamant majoneza
- 2 kašičice mlevene paprike
- 1 ipo kašičica svežeg peršuna
Servirajte u posudicama pored “žilijen” isečenih krastavaca, šargarepe i celera.

MAHON PAPRIKA SOS
2. WANNABE WASABI SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- Kašičica wasabi-ja
- Pola kašičice limuna
Ova mešavina savršeno ide uz tunu iz rerne.

WANNABE WASABI SOS
3. MEDITERANEO SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- Čen belog luka
- Biber
- Tri kašike svežeg limunovog soka
Neka vašom kuhinjom proćarlija nestašni vetar sa Mediterana, poslužite ga uz bogatu i šarenu salatu.

MEDITERANEO SOS
4. MAJROĐIJA SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 1 ipo kašika senfa
- 1 kašika sitno seckane sveže mirodjije (1 ipo sušene)
U svakom jelu majrođija. Bukvalno u svakom, osim možda u puslicama. Tu se suzdržite.

MAJROĐIJA SOS
5. PESTO NA STO SOS
6. KISELO LJUTI JESENJI SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 1 kašika seckane čili papričice
- Pola kašike soka od sveže limete
Bliži se jesen, zarumenimo obraze ovim sosom u kombinaciji sa dobrim, starim mesom iz rerne
KISELO LJUTI JESENJI SOS
7. PERŠUNIFIKACIJA SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 1 čen belog luka
- 1 kapičica svežeg soka od limete
- 1 kašičica sitno seckanog svežeg peršuna (1 ipo sušenog)
Ova sveža varijanta majoneza savršeno pristaje uz sendvič u ražanom hlebu sa karpaćom od lososa.

PERŠUNIFIKACIJA SOS
8. MAJO TAJO SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 2 kašičice srirachasosa (tajlandski sos od ljutih papričica)
- 1 kašičica svežeg soka od limete
- Par kapi Soya sosa
Za one večeri kada su na meniju naručene prolećne rolnice i jamb. Dodajte još malo šmeka.

MAJO TAJO SOS
9. BOSA POMA SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 1 kašičica svežeg bosiljka (1 ipo sušenog)
- 1 ipo kašičica sun dried paradajza iz ulja
Iseckani paradajz i bosiljak lepo promešati sa majonezom a zatim sve to servirati uz kriške mozzarella sira, dvopeka i šaku badema kao hladnu zakusku ili predjelo.

BOSA POMA SOS
10. LJUTI CHEESE SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- 1 kašika plavog sira
- 1 ipo kašičica Tabasco ili nekog drugog prilično ljutog sosa
- 1 mladi luk (zimi može poslužiti i praziluk)
- 1 kašičica limuna
Samo jedna reč – dimljene kobasice.

LJUTI CHEESE SOS
11. HOT ORIGANO MIX
Sastojci:
- 30 g majoneza
- Nekoliko kapi Tabasco ili nekog drugog ljutog sosa
- Pola kašičice origana
Ribani Parmezanmajte spreman ovaj miks čim izvadite vruće krompire iz rerne. Spojiti odmah.

HOT ORIGANO MIX
12. ŠTRUDLA SOS
Sastojci:
- 30g majoneza
- Kašika sitno seckanih oraha
- Blanširane pa ispasirane jabuke (1 ipo kašika) ili več gotova kašica bez dodataka
- Pola kašičice svežeg peršuna
- 1 kašičica senfa
Jedite kao lord. I to ne bilo koji, već kao Lord Sendvič. Između dve kriške svežeg hleba stavite hladni odrezak a zatim sa obe strane meso namažite ovim miksom.

ŠTRUDLA SOS