Kada procveta jun i poželi nam Dobro jutro!

Kada procveta jun i poželi nam Dobro jutro!

Kada procveta jun i poželi nam Dobro jutro!

Ukoliko spadate u onu vrstu ljudi kojima i kaktus ugine, ovaj tekst ili preskočite ili dajte još jednu šansu vašim baštenskim veštinama. Bilo da imate balkon, terasu, dvorište ili vrt, svaki prostor u koji prodre malo sunca (barem za dobro jutro) obradovaće se biljčicama. Jestivim ili samo lepim za oko.

Baštovani starog kova tvrde da svako seme ili mladica ima svoj mesec, pa čak i dan kada se sadi. Recimo, da li ste znali da se mladi grašak sadi samo na Dan zaljubljenih? Ipak, ovog strogog pravila se ne drže svi. Dovoljno je da „ubodete“ mesec i pažljivo negujete svoj rasad, i rezultat neće izostati.

Dakle, šta bismo sve to mogli da sadimo u junu, s obzirom da smo za mladi grašak zakasnili?

Ukoliko ste blagosloveni sa puno prirodnog svetla i nešto malo prostora (makar jednom omanjom žardinjerom), sa svog spiska za kupovinu precrtajte miks zelenih salata i uživajte u tek ubranoj salatici, sa vaše terase ili iz vrta. Iako zahtevaju dosta svetlosti, salatu ipak poštedite vrućine i zaklonite je od direktnog i jakog sunca.

A tamo gde ono udara, slobodno zasadite bilje poput majorana, vlašca, origana, majčine dušice i žalfije. Bitno je samo da ne zaboravite da zemlju održavate vlažnom. Inače, svaku od ovih biljaka možete zasaditi i u saksijicu i staviti na prozor, ukoliko je neki rasejani arhitekta vaše zgrade smetnuo s uma da isprojektuje terasu.

Jun je idealan mesec da zasadite i mirisni bosiljak a on će vam stostruko uzvratiti. Što mirisom, što ukusom. Recimo, mi skoro pa ne znamo za bolji letnji doručak u junu od prepečenog tosta, Dobro jutro margarina, kriške mocarele i paradajza i sveže ubranog bosiljka na vrhu. Vi možda znate?

No, idemo dalje.

Ne oklevajte da zasadite ni seme krastavaca, pasulja, letnje i zimske bundeve, dinje, repu, šargarepu, blitvu… Naravno, ako vam prostor ali i slobodno vreme dozvoljavaju. Ovo se najviše odnosi na srećnike sa vikendicama.

Ukoliko ne biste baš da se bakćete sa povrćem, evo par saveta i za cveće. Toliko prostora i vremena stvarno ima većina od nas.

Jun je vreme kada se sadi neven ali i suncokret, dalija, vinke i petunije. To sve ako ćete po “školski”. U svakom slučaju, neće propasti ni plan da odete do rasadnika, pa čak i samousluge koja prodaje sobno cveće, odaberete ono što najviše godi vašem oku i prebacite u lepe saksije koje ste nabavili pitaj-boga-kada, sve sa namerom da uradite upravo ono na šta vas sad ohrabrujemo.

Kada sve to obavite i složite vaše nove biljčice po kući, bašti ili terasi, dobro je znati i par pravila o održavanju. Kada kažemo održavanje, mislimo na zalivanje jer je to uglavnom sve što je potrebno.

Tu se sada krije jedna neobična podudarnost. Idealno vreme za zalivanje je rano jutro ili kasno veče. Kao da i biljke znaju kada je jedino moguće ugrabiti malo vremena od dece, kuće i posla. Bitno je da voda ne bude ni topla, ni hladna, a najbolje je da odstoji. A još bolje je da vam briga o cveću bude izgovor da se osamite (ujutro da popijete kaficu a uveče možda i čašu vina), pustite omiljenu muziku i prosto “izvetrite” malo glavu i poređate misli i brige po prioritetima. Ili abecednom redu, koga briga? Život je previše kratak da se sekirate oko gluposti. A i suviše je lep da biste propustili i jedan njegov sekund. Pa pogledajte samo te vaše biljčice, zar nisu predivne? Možda je lepši samo ovaj drski i sunčani jun napolju koji nas mami u prirodu i poziva na neko konstruktivno lenčarenje.

Ocenite članak
[Ukupno: 1 Prosečno: 5]