Pravilnom ishranom do boljeg pamćenja i koncentracije dece

Pravilnom ishranom do boljeg pamćenja i koncentracije dece

Da li vaši juniori unose dovoljno vitamina i minerala?

Deca su u neprestanom pokretu i razvoju, pravilna ishrana i zdrave navike su od izuzetnog značaja za njihov rast. U susret novoj školskoj godini, većem broju obaveza i zahtevnih izazova, trebalo bi da posvetimo posebnu pažnju pravilnom izboru namirnica, redovnosti dečijih obroka jer im je u ovom periodu potrebna ishrana koja će im pružiti dovoljno energije. Poznato je da deca dnevno potroše trostruko više energije od odraslih i da dečije aktivnosti iziskuju mnogo energije i napora. Upravo zato njihova ishrana treba da bude raznovrsna i bogata mineralima i vitaminima, naročito vitaminima C, E i D i onima iz grupe B i mineralima poput magnezijuma, gvožđa ili cinka.

Doručak je najvažniji obrok

Tri obroka i dve užine dnevno je broj obroka koji se preporučuje a najvažniji obrok je doručak koji je za mališane i prvi izvor energije. Preskakanje doručka je velika greška. Kvalitetan doručak  je zdrav početak dana i obezbeđuje dobro fizičko i psihičko funkcionisanje tokom celog dana. Istraživanja pokazuju da deca koja redovno doručkuju imaju bolje rezultate u školi i bolju koncentraciju.  Redovan doručak je izuzetno važan i u prevenciji gojaznosti, jer mališani neće imati veliku potrebu za slatkišima tokom dana.

Zdrave namirnice na dohvat ruke deci

U vašem frižideru posebna, najniža polica treba da bude rezervisana za najmlađe ukućane kojima će lako biti dostupne njihove omiljene namirnice. Od malena je važno da vaši juniori znaju da su masnoće sastavni deo našeg tela, da su izvor esencijalnih masnih kiselina, prenose vitamine A, D i E, i da su najzdravije bez trans masnih kiselina.  Neophodne za rast i razvoj, masnoće moraju osigurati 30 odsto naše energije svaki dan. Ukoliko je vaš junior umoran, nedovoljno koncentrisan, pospan, razdražljiv, nema apetit, noktići mu se često lome, znajte da mu najverovatnije, nedostaje neki od ovih vitamina.

Kakav ste primer svojoj deci?

Zdravo dete je sposobno za postizanje većeg fizičkog i psihičkog učinka u školi ali pre svega zdravo dete je srećno dete jer odrasta u zdravu osobu. Roditelji bi trebalo da jedu na način na koji bi želeli da njihova deca jedu, oni treba da ih nauče kako da donose dobre odluke o zdravoj ishrani i i da im istovremeno stave do znanja da nema ništa loše u tome ako se povremeno pojede kolač, štangla čokolade ili sladoled.

Ocenite članak
[Ukupno: 0 Prosečno: 0]